Actualitate

Coloana a cincea a Moscovei și reforma „simbolicii identitare”

Dacă Igor Dodon încearcă să-i imite pe Vladimir Putin, Vladimir Voronin și Vladimir Plahotniuc, distinsul tehnocrat de la Pârjoteni se vede că este tot mai fascinat de profunda gândire statalistă a „vulturului statalității de la Bășcălia”, ex-premierului Vasile Tarlev.

Titularul biroului de la etajul 5 al Guvernului, a lansat un mesaj plin de suferințe stataliste și îndemnuri patriotice. Textul este un fel de „turnaţi vin şi daţi găluşte” propagandistic, lipsit de conținut în schimb plin de inepții și aiureli patriotarde. Ne vom opri doar la una din ele: „azi, cu toții, indiferent de etnie și preferință politică ne identificăm cu Tricolorul”. Interesantă declarație. Chiar este curios să vedem în ce măsură se „identifică cu tricolorul” premierul tehnocrat prin „venele căruia curge sânge de om da nu de român” dar și grupările pro-rusești de la Chișinău care stau în spatele lui.

Tricolorul ca „element unificator” pentru coloana a Cincea a Rusiei la Chișinău

Drapelul tricolor este un simbol al românității și latinității noastre. Acesta este motivul pentru care Parlamentul independenței a adoptat tricolorul românesc (și nu l-a „desemnat”, cum spune Ion Chicu) ca drapel de stat al Republicii Moldova. Heraldistul român, Generalul Petre Ștefan Vasiliu-Năsturel demonstra încă cu 130 de ani înainte de apariția Republicii Moldova că „tricolorul roșu-galben-albastru (în dispoziția verticală), este anterior unirii principatelor, iar cele trei culori, reprezentau drapelul naționalității române din toate teritoriile locuite de român”.

Coloana a cincea a știut mereu acest lucru. Acesta a și fost motivul pentru care tricolorul a fost ținta constantă a acestora. Nu contează cum se numesc ei: comuniști, socialiști sau „stataliști”, promotorii „națiunii civice moldovenești”, ei urăsc sincer și fără tăgadă acest simbol al latinității noastre și au încercat mereu să-l substituie cu tot felul de surogate staliniste, inventate de „antropologii” de pe malurile Bâcului

Anul 2000 – Vladimir Voronin: „Tricolorul este un drapel fascist”.

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, încă în anul 2000 a calificat tricolorul drapel fascist. La acea vreme Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat exprimând-și speranța că „autoritățile de la Chișinău vor examina cu toată responsabilitatea implicațiile intervenției lui Vladimir Voronin”, iar 26 de deputați chiar au solicitat tragerea la răspundere penală a liderului comunist pentru declarațiile făcute de acesta la adresa drapelului Tricolor. Cum era de așteptat, Procuratura nu a găsit nimic criminal in acțiunile lui Vladmir Voronin.

Anul 2010 – Voronin și Mark Tkaciuc propun schimbarea „tricolorul fascist” cu „steagul lui Ştefan ce Mare”

În 2010, PCRM a propus introducerea un nou drapel de stat al R. Moldova care ar înlocui „tricolorul fascist”, cu „steagul lui Ştefan ce Mare”, o nouă invenție propagandistică, promovată masiv de PCRM (din care făcea parte la acea vreme și Igor Dodon).

La lansarea oficială în campanie, Voronin a promovat steagul roşu-albastru cu un cap de bour (galben) cu o stea între coarne imprimată pe mijloc. „În Moldova trebuie să guverneze poporul şi, după secole, trebuie să se ridice deasupra ţării steagul eroic al lui Ştefan cel Mare”, a declarat atunci ex-preşedintele Voronin. Iniţiativa liderului comunist a fost salutată de doi dintre „analiştii politici” înregimentaţi în tabăra foştilor guvernanţi – Bogdan Ţârdea şi Vitalie Andrievschi. Ultimul chiar a cerut iniţierea unui referendum pentru a se reveni la „vechiul steag al lui Ştefan cel Mare”.

Anul 2012 – Igor Dodon lansează ideea unui referendum pentru a elimina steagul tricolor al R. Moldova

În 2012, liderul socialiștilor Igor Dodon le propunea ”colegilor din PCRM să accepte inițiativa socialiștilor de a organiza un referendum național privind schimbarea simbolicii de stat şi înlocuirea tricolorului românesc prin drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare. Este vorba despre Reforma Simbolicii Identitare a statului”, anunță Dodon.

Argumentele lui Dodon erau cât se poate de clare: efectuarea unei reforme de simbolică identitară. Igor Dodon declara la acea vreme: „Noi considerăm că pentru promovarea drapelului lui Ştefan cel Mare trebuie să acţionăm inteligent, fără zmuncituri şi isterii. PCRM a avut puterea să promoveze drapelul cât s-a aflat la guvernare şi a avut majoritate constituţională, însă n-a făcut-o. Dacă au înţeles în sfîrşit că trebuie să sprijine această reformă de simbolică identitară, urmează să o facă corect, colegial şi să acţioneze strategic, de comun acord şi în corespundere cu rigorile legii” decalra Igor Dodon în 2012.

Anul 2018 – Igor Dodon revine din nou la ideea schimbării drapelul Republicii Moldova


La 25 aprilie 2018, în ajunul Zilei Drapelului de Stat, Igor Dodon anunța că la 27 aprilie, pentru contracararea „pozițiilor anti-unioniste”, președinția va trimite primăriilor din țară câte un drapel „al lui Ștefan cel Mare”.

Președintele Igor Dodon, declara la acea vreme că optează pentru recunoașterea drept simbol național a ceea ce experții din anturajul său numesc drapel istoric purtat de Ștefan cel Mare, pentru a „spori interesul societății față de istoria și cultura Moldovei”.
Drapelul la care face trimitere șeful statului este steagul din pânză roșie cu cap de bour auriu pe mijloc, pe care l-au arborat la mai multe mitinguri comuniștii, apoi socialiști și „patrioții Moldovei”.

Tricolorul Republicii Moldova este incompatibil cu teoriile staliniste si „stataliste” pe care împărtășește Igor Dodon și este evident că acesta n-a abrogat tricolorul din simplu motiv că nu poate să o facă. Dacă va mai obține un mandat, in mod clar el va încerca să facă acest lucru. In acest context, toată demagogia patriotardă a premierului Ion Chicu este un scuipat in fața celor care au luptat pentru independența acestei țări, dar și a celor care s-au jertfit ca tricolorul românesc să devină drapel național al Republicii Moldova.

timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *