Economie

Comerţul în baza patentei de întreprinzător a fost prelungit pînă la 31 decembrie 2018

Inițial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă pînă la finele anului curent, fiind elaborat un concept privind impozitarea simplificată a persoanelor fizice care practică comerţul şi care nu sînt înregistrate în calitate de întreprinzător.

În urma modificărilor propuse, deținătorii de patentă au organizat mai multe acțiuni de protest solicitînd anularea acestora din anul 2017. Totodată, Ministerul Economiei a organizat o serie de consultări publice pe această problemă, fără identificarea cu succes a unor soluţii viabile. Prin urmare, s-a decis prelungirea dreptului de a desfăşură comerţul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător, pe un termen de doi ani.

Noua prevedere legislativă se extinde doar asupra titularilor de patentă care vor deține la data de 31 decembrie 2016 patente valabile pentru comerțul cu amănuntul la tarabe, în chioșcuri, pavilioane și comerțul cu produse alimentare, cu condiția ca aceștia să-și desfășoare activitatea doar în pieţe autorizate.

Totodată, proiectul prevede majorarea taxei pentru patentă. Astfel, pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, în chioşcuri, pavilioane în pieţele din Chişinău şi Bălţi taxa va fi de 540 de lei, față de 360 lei cît este în prezent, iar pentru comerţul cu alimente autohtone taxa va fi de 700 lei, față de 540 lei.

În prezent în Republica Moldova activează în bază de patentă în domeniul comerțului 12 mii de persoane. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *