Social

Comisia de expertiză a emis câteva ipoteze privind incidentul produs la blocul energetic nr.3 al Termoelectrica

Comisia externă de expertiză, în sarcina căreia este cercetarea incidentului produs la blocul energetic nr.3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare Sursa 1, au stabilit că fisurarea conductelor sistemului de circulație a lichidului de răcire a avut loc în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului, transmite Vocea Basarabiei.

Astfel, în urma examinării tuturor materialelor și pornind de la această constatare, membrii comisiei au conturat câteva ipoteze privind cauzele producerii incidentului, care urmează a fi cercetate în continuare:

• acționarea sarcinilor mecanice asupra generatorului – vibrații și rezonanța mecanică, dat fiind faptul că generatorul se afla de câteva ore în regim de pornire și încă nu a ieșit la regimul său nominal;

• impactul îmbinării prin sudură cu arc electric a conductei sistemului de răcire cu corpul generatorului, dat fiind faptul că sudura cauzează tensiuni și deformații în structura metalelor;

• influența hidrogenului asupra proprietăților mecanice a metalului conductei sistemului de răcire, dat fiind contactul îndelungat al suprafeței exterioare a conductelor cu hidrogenul. La generatoarele de tipul TВФ agentul de răcire al înfășurărilor este hidrogenul, care la rândul său este răcit cu agentul de răcire – apa.

Potrivit reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), pentru următoarea etapă, participanții la ședință au convenit asupra formulării sarcinilor tehnice pentru efectuarea încercărilor de laborator, mecanice și chimice, asupra unei mostre de conductă a agentului de răcire afectată de fisurare.

Vă amintim că la 11 noiembrie, reprezentanții Termoelectrica au informat că a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW.

Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica, recent reparat, s-a defectat din cauza deconectării avariate, a fost pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *