Actualitate

Comisia de la Veneția recomandă autorităților din R.Moldova să NU modifice sistemul electoral în preajma alegerilor parlamentare

Potrivit notei Comisiei de la Veneția, „alegerea sistemului electoral este o decizie suverană a oricărui stat, dar, în contextul Republicii Moldova, modificările propuse trezesc îngrijorări serioase și se poate dovedi că au mai multe neajunsuri”.

Comisia de la Veneția, deși salută gestul autorităților de la Chișinău de a solicita opinia lor înainte de a lansa orice reformă, îndeamnă la prudență în introducerea unor astfel de modificări fundamentale ale sistemului electoral înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Cât privește inițiativa de micşorare a pragului electoral de la 6 la 4 procente, aceasta a fost salutată de experții Comisiei de la Veneția.

Proiectul ce vizează introducerea sistemului electoral mixt este o inițiativă a democraților. Anterior, un proiect similar a fost votat în Parlament în aprilie 2013, cu votul deputaților PLDM și PD. Hotărârea luată în timpul crizei politice de anul trecut, a fost abrogată de PCRM și PLDM după două săptămâni. În cadrul aceleiași ședințe a fost mărit pragul electoral de la 4% la 6% pentru partidele politice. Anterior, atât comuniștii, cât și liberal-democrații au declarat că Republica Moldova nu este pregătită pentru votul uninominal.

sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *