Comisia Europeană despre conflictul ucrainean: Pretenţiile ridicate de Moscova contravin legislaţiei europene
Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că pretenţiile ridicate de Moscova contravin atât legislaţiei europene, cât şi prevederilor Organizaţiei Internaţionale a Comerţului. În replică, preşedintele Putin a cerut de la mijlocul lunii dizolvarea acordului similar semnat între Moscova şi Kiev, anunţă Bloomberg.
Presiune politică
Reprezentanţii CE consideră că încetarea acordului de liber schimb dictată de Puţin contravine acordului de încetare a ostilităţilor încheiat între cele trei părţi în luna februarie a acestui an.
Pentru Ucraina, situaţia economică se înrăutăţeşte, ţară pierzând accesul la o serie de produse ieftine venite de pe piaţă rusească.
În schimb, Kievul va avea acces, de la 1 ianuarie 2016, la mărfurile de pe piaţă europeană şi va putea exportă în UE fără presiunea unot taxe vamale.
"Ultimele 18 luni le-am petrecut într-un lung şir de negocieri. Am fost profund surprinsă de decretul preşedintelui Puţin, din 16 decembrie, de a suspendă obligaţiile Rusiei faţă de Ucraina.
Decizia a fost luată împotriva mandatului, spiritului şi obiectivului acestor discuţii", a apreciat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstroem.
Eşecul negocierilor pe tema acordului de liber schimb între UE şi Ucraina a survenit exact în aceeaşi zi în care liderii UE au decis să prelungească sancţiunile economice impuse Rusiei, Kremlinul fiind acuzat că nu a respectat întru totul acordul de pace Minsk ÎI.
Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a declarat că suspendarea acordului de liber schimb dintre Rusia şi Ucraina "adaugă un element de presiune politică care contravine condiţiilor stabilite în cadrul discuţiilor trilaterale de la Minsk".
Moscova a ridicat o serie de obiecţii referitoare la nouă relaţie comerciale dintre UE şi Ucraina, în mare acesatea vizând exporturile de alimente, cooperarea vamală şi industria energetică, cerând că aceste puncta să fie incluse în cadrul unui accord trilateral.
Acest punct de vedere ar fi dus la revizuirea acordului negociat între Kiev şi Bruxelles în perioada 2008-2013, reprezentanţii CE refuzând acest lucru.
Sursa: business24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!