Externe

Comisia Europeană propune o finanțare de 500 milioane euro pentru refacerea stocurilor de armament prin achiziții comune: „Europa se dezarmează de douăzeci de ani”

Comisia Europeană a propus marți statelor membre o finanțare de 500 de milioane de euro din partea UE pe o perioadă de doi ani pentru a facilita achizițiile comune de arme în vederea refacerii urgente a stocurilor epuizate de sprijinul acordat Ucrainei, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Statele membre „au apelat la stocurile lor de muniție, artilerie ușoară și grea, sisteme de apărare antiaeriană și antitanc, și chiar vehicule blindate și tancuri. Acest lucru a creat o vulnerabilitate de facto care trebuie abordată de urgență”, a explicat comisarul european Thierry Breton în cadrul unei conferințe de presă.

Prioritatea va fi acordată achiziționării de rachete aeriene portabile, rachete antitanc portabile, tunuri de 155 mm și muniția aferentă. „Trebuie să ne mișcăm rapid, având în vedere starea stocurilor naționale”, a spus el.

Dar statele membre își păstrează „libertatea totală” în ceea ce privește achizițiile, a spus el. „Comisia sau UE nu vor cumpăra arme ca atare. Bugetul UE este folosit doar pentru a încuraja statele membre să coopereze”.

„Acest lucru va permite ca banii publici să fie mai bine cheltuiți și va consolida baza noastră industrială europeană”, a declarat Thierry Breton.

„Propunerea noastră completează Fondul european de apărare, care se concentrează pe cercetare și dezvoltare” și care are un buget de 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-27, a spus el.

Noul instrument este dotat cu 500 de milioane de euro pe doi ani, adică în perioada 2023-2024, dar este destinat să „devină peren cu o amploare mai mare”, așa cum a fost cazul Fondului european de apărare, a precizat el.

„Europa se dezarmează de douăzeci de ani în comparație cu toate celelalte continente. În comparație cu Statele Unite, Rusia, India și China, suntem singurul continent care și-a redus investițiile”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *