Comisia Europeană vrea o revenire la ‘normal’ a Spațiului Schengen până la sfârșitul anului
"Obiectivul este de a se obține până în decembrie ridicarea tuturor controalelor care au fost reintroduse la frontierele interne (în contextul crizei imigranților — n.r.), pentru a se putea reveni la o funcționare normală a Spațiului Schengen până la sfârșitul lui 2016", a precizat executivul comunitar într-un comunicat în care sunt definite trei priorități: gestionarea frontierei externe a Greciei, stoparea politicii permisive și o abordare europeană coordonată.
Uniunea Europeană se va reuni luni cu Turcia într-un summit extraordinar pentru a discuta despre mijloacele de a opri afluxul de imigranți care a determinat unele state din Uniunea Europeană și din Balcanii de Vest să impună controale stricte la frontieră. În acest context, Executivul UE a stabilit vineri un calendar pentru salvarea Spațiului Schengen până în decembrie 2016, fără a propune însă noi măsuri.
La ora actuală, șapte state membre ale UE (Belgia, Danemarca, Germania, Ungaria, Austria, Slovenia, Suedia), precum și Norvegia (care nu este stat membru al UE, dar care face parte din Spațiul Schengen) au reintrodus din septembrie controale temporare la frontieră în urma crizei imigranților.
Într-un raport prezentat vineri, Comisia Europeană estimează că reintroducerea deplină a controalelor la frontiere în Spațiul Schengen ar avea costuri directe de 5 până la 18 miliarde de euro pe an, la care s-ar adăuga alte costuri administrative într-o a doua etapă.
Sectorul transporturilor și cel al turismului ar urma să fie primele afectate, precum și persoanele care fac naveta dintr-o țară în alta pentru a merge la serviciu.
Uniunea Europeană încearcă să implementeze o strategie comună pentru a limita afluxul de imigranți înainte ca îmbunătățirea vremii să ducă la creșterea numărului persoanelor care vor încerca să traverseze Marea Mediterană fugind de războaiele și sărăcia din țări din Orientul Mijlociu și Africa.
Un număr record de 1,255 milioane de persoane au solicitat azil în Uniunea Europeană în cursul anului 2015, mai mult decât dublu (123%) față de 2014, cele mai multe cereri înregistrându-se în Germania (441.800 de solicitanți de azil sau 35% din total), arată date publicate vineri de oficiul european de statistică Eurostat.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!