Economie

Comisia pentru Situații Excepționale trebuie să-şi folosească autoritatea pentru a accelera construcţia liniei de înaltă tensiune „Isaccea-Vulcăneşti” (R. Moldova – România)

Criza energetică actuală nu este întâmplătoare. Ea se datorează moştenirii, a eşecurilor unor guvernări proaste, dar şi a unei reacţii întârziate a actualei guvernări, care şi-a asumat riscuri inutile, din incompetenţă, este de părere fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, citat de IPN. Fostul ambasador susţine că achiziţiile de electricitate trebuiau pornite încă din lunile de vară, din surse diversificate, iar marea lor parte ar fi trebuit căutate în afara zonei de conflict. Igor Munteanu afirmă că nici Ucraina, bântuită de război, nici centrala de la Cuciurgan nu sunt furnizori siguri de energie. „Am fi fost într-o situaţie mult mai sigură, dacă strategia noastră se orienta spre România, aşa cum o facem în situaţii de avarie”, spune el.

Igor Munteanu mai afirmă că procurările curente de energie sunt extrem de riscante. „Compania de stat Energocom a făcut un şir de tranzacţii păguboase. Energocom a pierdut 2 mln euro numai în septembrie la vânzări de gaz, preferând companiile ucrainene ERU şi Naftogaz, cărora le-a vândut 110 000 MW gaze la preţ de 180 E/MW, deşi avea opţiunea burselor din România, care cumpărau cu 200 E/MW. Ce motive ascunde Energocom că ţine morţiş de clienţii săi din Ucraina şi are frică de bursele din România?”, se întreabă retoric Igor Munteanu.

„Strategia de a ne bizui pe tranzacţii care traversează teritoriul unui stat în război este extrem de imprudentă. Dacă această strategie va reuşi, va fi rodul norocului şi nu al înţelepciunii. Practic, securitatea noastră este astăzi un joc al hazardului. Avem o conductă cu România pe care o ignorăm cu bună ştiinţă şi o bursă de gaze pe care nu o folosim”, este de părere el.

Igor Munteanu cere CSE să-şi folosească autoritatea pentru a accelera şi dubla ritmul lucrărilor de construcţie a liniei aeriene de înaltă tensiune „Isaccea-Chişinău”. „Am fi avut astăzi şi alte posibilităţi să ne integrăm sistemul de electricitate cu cel românesc pentru că România are, după cum se ştie, surse din belşug: nucleare, hidroelectrice, termoelectrice şi verzi”, afirmă ex-ambasadorul.

Republica Moldova importă 46% de energie electrică de la centrala Cuciurgan, pentru care a contractat volume suplimentare de gaze naturale. 35% importă din România şi doar 10% producţie locală. Deficitul (7%) este evitat prin deconectări şi economii.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Da bă, să construiască mai repede, ia vedeți voi dacă indienii ăia au terminat proiectul ăla fabulos al stâlpului namaivăzut și nemaiîntâlnit de linie aeriană maldaivăneascî. O să se miște ăia în dorul pxxii, că doar nu degeaba au câștigat „cinstit” contractul, știu ei ce trebuie să facă ca să nu facă. Și uite așa mai jucați puțin cazaciocul, că tare mult vă place, vi-i greață și jenă să recunoașteți ceea ce sunteți și să ieșiți dintre bucile rușilor. Statalitate cât mai grea vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *