Economie

Comisii speciale vor distribui ajutorului umanitar român în localități

Din această comisie vor face parte primarul localităţii, asistentul social comunitar, lucrătorul social. O decizie în acest sens a fost luată marţi, 15 martie, la şedinţa Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru a asigura un proces transparent de distribuire, pe lângă comisia teritorială pentru ajutoare umanitare, vor fi antrenaţi consilieri raionali, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media. Pentru a participa la activităţile de monitorizare, ONG-urile interesate urmează să remită o scrisoare de intenţie în adresa comisiilor teritoriale pentru ajutoarele umanitare. Termenul de prezentare a scrisorilor de intenţie este 17 martie 2016.

Totodată, în cadrul şedinţei au fost aprobate categoriile de beneficiari şi planul de distribuire a ajutorului umanitar, acordat cu titlu gratuit de Guvernul de la Bucureşti. Conforma planului, consiliile raionale vor recepţiona ajutorul în baza facturii de expediţie şi vor transporta produsele la destinaţie. La fel, vor asigura, în comun cu membrii comisiei teritoriale pentru ajutoarele umanitare, distribuirea donaţiei către fiecare beneficiar, conform listelor nominale aprobate de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Fiecare beneficiar va confirma recepţionarea ajutorului umanitar prin semnătura personală. În cazul persoanelor cu dizabilităţi severe imobilizate la pat, comisia locală pentru repartizarea ajutorului umanitar va asigura transportarea la domiciliul acestora a produselor alimentare.

Ajutorul umanitar acordat de Guvernul României este constituit din 1170 de tone de zahăr, 20 de mii colete de produse alimentare: făină, paste făinoase, mălai, conserve de carne, de pateu şi de legume, precum şi peste 16 mii de tone de păcura, destinată prevenirii situaţiilor de risc în domeniul energetic. Primul lot de zahăr, în cantitate de 203 tone, a fost transmis Agenţiei Rezervelor Materiale pe 10 martie curent, iar cea doua parte, care conţine 204 tone de zahăr, a fost adusă la Chişinău la începutul acestei săptămâni.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *