Economie

Companiile offshore, luate la control

În caz contrar, întreprinderile riscă să-și piardă licența sau să fie penalizate, anunță Ministerul Finanțelor.

Totuși, ministerul precizează că, „deși informația divulgată, indiferent de rezultate, nu va servi drept motiv de retragere a licenței sau al altor penalități”, aceste reglementări vor oferi posibilitatea altor instituții „să intervină conform competențelor, acționând în interesele consumatorilor”. Astfel, instituțiile cu drept de a interveni sunt Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Serviciul Vamal și, nu în ultimul rând, Consiliul Concurenței.

Planul elaborat de Ministerul Finanțelor presupune măsuri de maximizare a transparenței în domeniile economiei naționale precum sectorul bancar, financiar nebancar, mass-media și energetică. Totodată, aceste măsuri vor abilita autoritățile de reglementare să solicite și să dea publicității proprietarii efectivi ai întreprinderilor sau cotelor acestora din sectoarele vizate, indiferent de proveniența geografică a acestora. Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vor avea dreptul să solicite structura integrală a acționariatului unui acționar prezent sau potențial din domeniile reglementate de acestea.

De asemenea, norme stricte de transparență vor fi instituite și în utilizarea banilor publici, cum ar fi achizițiile publice și activitatea economico-financiară desfășurată de către întreprinderile de stat și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

În anii 1994-2010, din R. Moldova au ieșit aproape 2 miliarde de dolari SUA, dacă se adaugă și câștigurile aduse de investițiile ascunse în paradisurile fiscale, arată studiul „The Price of Offshore Revisited”, realizat și făcut public la mijlocul anului curent de către grupul „Tax Justice Network”. Astfel, valoarea cumulată a capitalului ieșit, fără a fi înregistrat, ar fi acoperit în anul 2010 circa 43 la sută din datoria externă totală, care era evaluată la 4,6 miliarde de dolari SUA.

(V.P.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *