Sănătate

Completăm trusa medicală de acasă

Însă la ce folosește trusa medicală persoanelor fără studii în medicină? În primul rând, pentru a aștepta medicul într-o stare mai mult sau mai puțin bună, sau pentru situațiile în care se poate descurca și fără medic când acesta nu este disponibil.

Așadar, în cele ce urmează veți găsi niște sugestii despre cum să aveți o trusă completă acasă, care să va ajute în caz de necesitate.

Recomandări generale

Din practică s-a constatat că cel mai potrivit este să nu păstrați toate medicamentele într-o singură cutie, ci în câteva, în funcție de destinația preparatelor și cerințelor față de gradul de disponibilitate a acestora. Regula generală pentru toate medicamentele este să le păstrați într-un loc ferit de lumină și de căldură. Unele preparate trebuie ținute la temperatura camerei, iar altele – în frigider.

Fiecare medicament trebuie să fie ușor de recunoscut și este de dorit ca fiecare sticluță să fie în cutia sa.
Prospectele trebuie păstrate împreună cu medicamentele. Le puteți lipi de sticluță cu ajutorul unui elastic, sau să le păstrați împreună cu medicamentul în aceeași cutie. Rețineți faptul că păstrarea trusei de prim ajutor în baie nu este o idee bună, deoarece umiditatea excesivă nu e benefică medicamentelor.

O dată la jumătate de an faceți inventarierea cutiei cu leacuri pentru a arunca produsele expirate și a completa trusa cu cele care s-au terminat.

Trusa medicală de urgență

În prima secțiune a trusei trebuie să aveți medicamentele inofensive care să fie luate la primele simptome ale unei ușoare dureri. Aceste doctorii se păstrează într-un loc disponibil, chiar și pentru copiii de la cinci ani (desigur că celor mici trebuie să li se explice ce conține trusa medicală). Vă recomandăm să țineți trusa de urgență la bucătărie.

Ce trebuie să conțină „farmacia de urgență”? Mai întâi, să ne închipuim cu ce probleme ne putem ciocni cel mai des. În minte apar tot felul de tăieturi și arsuri, anume de aceea puneți în trusa de la bucătărie câteva sticluțe de peroxid de hidrogen, vată (pe lângă cea tradițională, puneți și niște discuri) și ceva pentru arsuri (Pantenol, Bepanten sau analoagele acestora). Mai adăugați niște fâșii de plasture (multe și diferite), tifon, verde de briliant, bandaj elastic și o pereche de foarfece. Printre altele, ar fi bine să scoateți din ambalajul de hârtie câteva fâșii pentru orice eventualitate. De asemenea, completați trusa cu nitroglicerină (pentru inimă), No-spa (antispasmatic), cărbune activat (în caz de intoxicație). Dacă unul dintre preparate e prea puternic, cel mai bine este să lăsați în cutie doar câteva pastile pentru ca să evitați o posibilă supradoză.

Dacă aveți în familie diabetici, alergici sau persoane care suferă de anumite afecțiuni în care poate apărea necesitatea de a chema ambulanța (de exemplu, persoane în vârstă care au probleme de tensiune arterială), atunci în trusă e necesar să aveți medicamentele corespunzătoare.
Mai puteți avea și un carnețel în care să notați scurte instrucțiuni privind modul de administrare a medicamentelor. Înscrieți atât doza pentru adulți, cât și pentru copii. Într-o situație critică veți economisi timp căutând informația necesară.

Aveți grijă ca în trusa medicală să aveți o sumă simbolică de bani păstrată într-o pungă pentru ca, în momentul în care vine ambulanța sau va trebui să mergeți la punctul medical, să aveți la dvs. măcar câteva sute de lei. Teoretic ar trebui să vi se acorde ajutor medical gratis, în baza asigurării obligatorii de sănătate, însă pot apărea situații în care veți fi nevoiți să procurați un medicament sau pur și simplu să „mulțumiți” medicul.
Din experiență, vă recomandăm să țineți și 2-3 seringi de unică folosință – obișnuite și pentru insulină. Pentru cazurile în care echipa de urgență nu are la îndemână asemenea lucruri.

În următoarea secțiune, țineți medicamentele ce trebuie păstrate la rece, în frigider. De obicei, în această categorie intră tot felul de creme, unguente, unele preparate injectabile, picături de ochi, nas și de urechi.

Trusa medicală de bază

E bine să fie organizată după principiul „ce preparat pentru ce afecțiune”. Puneți medicamentele într-o cutie de carton de dimensiuni suficiente ca să încapă câteva categorii de leacuri aranjate în cutii de dimensiuni mai mici.

Primul bloc – doctorii pentru probleme de stomac. Aici e bine să aveți o rezervă de Smecta și cărbune activat (se folosește în cazul intoxicațiilor), laxative, permanganat de caliu (soluție roză pentru spălături de stomac), Mezim sau un analog (împotriva tulburărilor digestive), Linex (în cazul disbacteriozei). Cel din urmă medicament se păstrează cel mai bine la rece. În compartimentul unde stă doctoria respectivă, lăsați un bilețel Linex însoțit de instrucțiunile de folosire, doza și locul unde îl păstrați (adică pe ușa frigiderului).

În compartimentul de bază a trusei medicale puneți și No-spa sau analogul acesteia. Puteți adăuga și niște picături pentru stomac (tinctură de valeriană, mentă, sunătoare) – împotriva stărilor de vomă.

Nu țineți aici anestezicele, deoarece în cazul durerii de stomac ele nu sunt indicate. Mai bine chemați medicul ca să vă examineze.
Următoarea categorie mai largă este „Răceală și gripă”. Anume aici e locul potrivit pentru totul felul de antibiotice pentru toți membrii familiei. În timpul unei viroze, întrebați medicul ce medicamente noi mai apar pe piață ca să luați o cutie și pentru trusa de acasă.

Pe lângă antibiotice, aici își pot găsi locul foile de muștar și uleiurile eterice cu efect de încălzire. Aici plasați și termometrul, medicamente ce combat febra (consultați medicul pentru a le alege pe cele mai efective) și sirop împotriva tusei. Tot aici puneți un carnețel cu soluții naturiste în cazul răcelii și gripei. E bine să aveți și o cutie de vitamina C, însă notați pe cutie că vitamina C nu se ia cu majoritatea medicamentelor contemporane împotriva răcelii și gripei (ele deja conțin doza necesară de vitamină, iar supradoza nu are cele mai benefice efecte asupra organismului).

Vitamina C mărește rezistența la stres și reduce procesele inflamatorii din organism. Nu faceți mari rezerve. Vitamina C se găsește în aproape toate fructele acide și legume, dar este distrusă în timpul stocării sau prelucrării termice. Cea mai mare parte de vitamina C se găsește în coacăzele negre, trandafir sălbatic, fragi.

Următorul bloc va conține medicamente împotriva durerilor de cap, de dinți, tinctură de valeriană cu scop calmant etc. Adică, medicamente folosite mai frecvent în casă.

În ultimul bloc ar trebui să aveți medicamentele care sunt luate cu regularitate. Adesea, aceste medicamente sunt păstrate pe masa sau doar într-un loc la vedere. Însă oricum puteți uita de ele, sau medicamentele pot nimeri pe mâna copiilor. Păstrați-le într-o cutie separată, împreună cu un calendar pe care să puneți bifă în ziua în care luați doctoria.

Dacă creați trusa medicală de la zero, cel mai bine este să solicitați opinia medicului de familie pentru ca să nu uitați de vreun medicament și să faceți cea mai potrivită alegere.

Fiți sănătoși!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *