Interviu

Comunitatea internationala va putea acorda o sustinere destul de puternica

Din inteviul cu Kalman Mizsei, Reprezentantul special al Uniunii Europene in R. Moldova

– Care trebuie sa fie urmatorul pas si ce asteapta Uniunea Europeana de la clasa politica a tarii in situatia actuala de dupa alegeri?

– Dupa multe luni ale unui aproape intreg an de politica electorala, tara trebuie in regim de urgenta sa purceada la solutionarea problemelor stringente. Aici este vorba, inainte de toate, de economie. Moldova are nevoie de o guvernare coordonata si stabila.Exista riscul de a intra in criza politica permanenta si noi cu totii trebuie sa simtim responsabilitate pentru depasirea ei. Ca si dupa evenimentele de la 7 aprilie, mai mult ca niciodata pledam pentru negocieri politice. Pot exista diferite formule de solutii, insa formula aceasta trebuie gasita cat mai curand.

?inand cont de legea in conformitate cu care se alege presedintele, negocierile politice sunt absolut necesare. Politicienii au o mare responsabilitate, insa ei mai au si ocazia unica sa transforme aceste norme constitutionale intr-un avantaj si sa inceapa negocieri largi. Va fi dificil, insa negocierile trebuie sa fie intr-atat de „calitative”, incat rezultatele acestora sa poata rezista timpului. Acestea insa trebuie desfasurate rapid, pentru ca economia nu poate astepta. In negocieri este nevoie de mai multa transparenta si de atingerea unor rezultate mai bune, pentru ca societatea, in numele careia se poarta aceste negocieri, sa poata aprecia esenta si indeplinirea acordurilor.

O alta doleanta a noastra pentru politicienii moldoveni se refera la competenta. Competenta, competenta si iarasi competenta. In negocierile dintre mai multe partide este destul de complicat sa urmezi acest principiu. Insa starea economiei are nevoie in primul rand de aceasta, pentru ca posturile-cheie, cel al prim-ministrului, al ministrului Finantelor, al ministrului Economiei sa le ocupe persoane care vor putea solutiona probleme pe termen scurt cu caracter macroeconomic, precum si probleme de structura pe termen lung. Acest lucru este de o importanta fundamentala. In al doilea rand, acele domenii, pe marginea carora Uniunea Europeana s-a pronuntat anterior in mod critic si care si-au confirmat importanta in timpul conflictului, necesita reforme profunde. Raportul Inaltului Comisar al Consiliului Europei subliniaza asa domenii, precum reforma politiei, independenta sistemului judiciar s.a.

– In ce fel comunitatea internationala poate sa acorde ajutor?

– Cand in Moldova va fi creat un guvern de coalitie, FMI va lucra intens cu acesta pentru a defini un set de masuri pentru acordarea asistentei financiare. Guvernul va trebui sa se apropie serios de reformele care urmeaza a fi realizate in tara. Finantarea FMI va mai deschide usile spre sustinerea suplimentara din partea Bancii Mondiale si a Comisiei Europene.

De asemenea, Uniunea Europeana este disponibila sa inceapa negocierile in privinta noului acord de baza, care va aduce relatiile Moldovei cu UE la un nivel absolut nou. Aceasta, la randul sau, va avea o influenta economica si sociala pozitiva. Vor fi niste negocieri intense, insa lente. Astfel, comunitatea internationala va putea acorda o sustinere destul de puternica, principala conditie fiind procesul dinamic de formare a guvernului care sa urmeze standardele democratice si sa aiba un pachet economic echilibrat.

Dupa INFOTAG
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *