Conacul Râșcanu-Derojinschi riscă să fie transformat într-un centru comercial
Monumentul istoric a ajuns pe mâna unei firme amplasată într-un apartament din sectorul Botanica, iar Ministerul Culturii este neputincios să oblige agentul economic să restaureze edificiul aflat în ruine.
În vara lui 2009, în ajunul alegerilor anticipate care aveau să-i scoată pe comuniști de la guvernare, Agenția pentru Achiziții Publice a înstrăinat conacul Râșcanu-Derojinschi firmei „Maxelegant” SRL. TIMPUL a publicat, în 2010, o investigație în care dezvăluia dedesubturile acestei afaceri dubioase. Cumpărătorul și-a arătat interesul față de edificiul de pe str. București nr. 62 încă în anul 2008. Atunci, întreprinderea cu capital străin „Maxelegant” SRL, înregistrată de doar o jumătate de an la Camera Înregistrării de Stat, a solicitat Ministerului Culturii clădirile pentru a le restaura şi repune în circuitul social. La 26.12.2008, între cele două părţi a fost încheiat un contract de arendă pe 49 de ani, antreprenorul fiind obligat să plătească anual chiria, care în 2009 ar fi constituit peste 814 mii lei. Însă, peste o jumătate de an, firma cumpără edificiul la un preț de doar 3,3 milioane de lei, având acordul viceministrului Culturii de atunci Ion Munteanu. Însăși achiziția a fost o încălcare a legii, pentru că doar Parlamentul poate permite vinderea unui monument istoric. Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, compania „Maxelegant” a fost fondată cu un an înainte de privatizarea imobilului. Sediul așa-zisei firme a fost înregistrat într-un apartament de pe bd. Dacia, sectorul Botanica, iar administratorul „Maxelegant” este Ion Bulgacov, care, ulterior a trecut clădirea în gestiunea unor firme off-shore de pe Insulele Belize („Universal Proiect”, apoi „Webwest Alliance Ltd”).
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a dezvăluit adevăratele intenții ale proprietarului monumentului. Proiectul de restaurare a conacului Râșcanu-Derojinschi prevede de fapt construcția unui centru comercial „Shopping Central” și a unui hotel „Chișinău Plaza” în cartierul situat între străzile Pușkin și Vlaicu Pârcălab. Construcția este atât de masivă, încât apar îndoieli privind rezistența monumentelor istorice din preajmă, printre care se află și Liceul român-francez „Gheorghe Asachi”.
Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, spune că nu mai poate rezilia contractul de vânzare-cumpărare, pentru că monumentul istoric a fost vândut deja de trei ori. Deși susține că unica soluție este convingerea proprietarilor de a restaura conacul Râșcanu-Derojinschi, viceministrul înțelege ce urmăresc cu adevărat aceștia. „Îmi dau bine seama că ei aplică o schemă bine gândită: lasă clădirea să se ruineze ca la momentul potrivit să propună demolarea”, a declarat Gheorghe Postică. El a precizat că orice proiect de restaurare trebuie să fie aprobat de Consiliul Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, organ care, potrivit viceministrului, nu va autoriza niciodată proiectul propus de „Maxelegant”.
Conacul urban Râşcanu-Derojinschi a fost construit în anii ’70 ai secolului XIX, după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi. În anul 1950, clădirea a fost reconstruită pentru a găzdui ședințele Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, după care a devenit sediul Societăţii „Ştiinţa” (secţie de propagandă a Comitetului Central). La sfârşitul anilor ’80, clădirea a fost transferată Direcţiei unificate a Filarmonicii şi Palatului Naţional, iar în 1996, clădirea era în gestiunea Direcţiei de deservire a corpului diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe. Trei ani mai târziu, MAE, în baza unei alte hotărâri de guvern, transmite cu titlu gratuit imobilul Camerei de Comerţ şi Industrie. Ultimele lucrări de reparație și întreținere a edificiului au fost efectuate la sfârșitul anilor `90 ai secolului trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!