Concursul de creație „Constantin Tănase” și-a desemnat câștigătorii la Hâncești
Prima ediție a concursului de creație literară „Constantin Tănase” a avut loc săptămâna trecută în raionul Hâncești. Copiii care au demonstrat că stăpânesc arta cuvântului scris au fost premiați. Evenimentul, care aduce un omagiu regretatului publicist, are scopul de a stimula creativitatea, gândirea critică, agerimea elevilor și, mai ales, de a promova adevărul și integritatea – valori foarte prețuite de către fondatorul ziarului TIMPUL.
Concursul de creație literară „Constantin Tănase”, organizat pentru a înveșnici memoria celui care a fost și rămâne un clopotar al demnității noastre naționale, a avut două secțiuni: publicistică și poezie.
Laureatele primei categorii sunt Diana Bocov și Cătălina Leașcenco, eleve în clasa VIII a Gimnaziului din s. Onești, r-nul Hâncești. Pentru ele, numele lui Constantin Tănase nu este străin. „Știm că a fondat ziarul TIMPUL și a fost un mare jurnalist. Am scris eseuri despre activitatea și personalitatea sa”, spun elevele, care au făcut deja primii pași în cariera de jurnalist, publicând texte în reviste dedicate tinerilor. „Materialele pe care le-am prezentat în cadrul acestui concurs sunt articolele pe care le-am scris despre câteva evenimente petrecute în gimnaziul nostru”, explică elevele. Îndrumate de profesorul lor de Limbă și literatură română, ele au mers pe teren și au trăit experiența de a aduna informații.
La secțiunea poezie, locurile de frunte au fost ocupate de Natalia Bâlea și Liuba Pozneacov, eleve în clasa a IX Gimnaziului din același sat. Poeziile lor i-au cucerit pe membrii juriului, prin originalitate. În versurile lor, tinerele poete abordează diverse subiecte, mărturisind că poezia este pentru ele un adevărat refugiu spiritual.
Concursul este o motivație pentru elevi
La evenimentul de decernare a premiilor a fost prezentă și profesoara Alexandra Tănase, soția regretatului publicist. Ea a vorbit despre dragostea pentru Cuvânt a marelui ziarist Constantin Tănase și le-a oferit tinerelor un set de cărți semnate de fondatorul ziarului național TIMPUL.
Cel care a încurajat elevii să se înscrie la prima ediție a concursului de creație literară „Constantin Tănase” este profesorul de Limbă și literatură română, Ștefan Sergiu. „Concursul, fiind la prima ediție, este o motivație pentru dezvoltarea creativității elevilor și promovarea copiilor dotați atât în domeniul jurnalismului, cât și al literaturii. Este o dovadă în plus că avem o tânără generație talentată, care merită să fie susținută pentru a asigura viitorul țării. Sunt sigur că am pășit cu dreptul. Cei care au participat la concurs sunt copiii, cărora le place să scrie despre ce se întâmplă în jurul lor, care sunt preocupați de actualitate și vor să aducă informații utile publicului. Este o experiență foarte importantă pentru dânșii”, consideră profesorul.
Olimpiadele – mărul discordiei între părinți și unii copii
Câștigătoarele concursului „Constantin Tănase” și-au ridicat premiile în cadrul Galei Laureaților, care a avut loc săptămâna trecută în orașul Hâncești. În aceeași zi, cei mai inteligenți elevi din raion au fost premiați în cadrul unei ceremonii speciale. Au primit diplome și premii bănești cei care au obținut locuri de frunte în cadrul olimpiadelor raionale și republicane. Aceștia ne-au dezvăluit pe alocuri, la ureche, că învățătura reprezintă, câteodată, un motiv de disensiune între ei și părinți. Astfel, în timp ce unii adulți recurg la tot felul de metode pentru a-și convinge odraslele să pună mâna pe carte, alții își îndeamnă copiii s-o lase mai moale cu școala.
Cel puțin, astfel se întâmplă în cazul Dumitriței Ungureanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Hâncești. În cadrul Galei Laureaților, aceasta a primit șapte diplome. Ea a luat locul I la Olimpiada națională de biologie, locul II la Olimpiada națională de franceză și locul III la Olimpiada națională de Limba și literatura română. „Părinții mei nu erau de acord să mă suprasolicit și să mă pregătesc simultan de participarea la trei olimpiade, dar eu i-am convins că merită!”, spune Dumitrița. Eleva este sinceră și recunoaște că talentul ei se datorează muncii, dar și naturii. „Este multă muncă, dar… am avut norocul să mă înzestreze natura cu niște capacități în acest sens”, zice ea, cu zâmbetul pe buze.
Pentru Dumitrița Ungureanu, învățatul nu este o corvoadă, ci o plăcere. „Stau până în noapte cu cartea în mână, dar, serios, chiar îmi place!”, exclamă eleva. Mai mult, ea spune că-și face timp și pentru distracții, odihnă și volei – pasiunea sa -, dar niciodată nu lasă lectura la o parte. „Citesc mult. Acesta este secretul, dacă vreți. Lectura mă ajută foarte mult”, susține Dumitrița.
„Trebuie” îmbinat cu „vreau”
O altă tânără care uimește este Marina Podgorneac, elevă în clasa a X-a. Și ea a adunat zeci de diplome, printre ultimele sale succese numărându-se locurile I la olimpiadele raionale de Limbă și literatură română, Geografie și Limbă franceză. La Olimpiada republicană de Geografie și Franceză, Marina a ocupat locul III. „Când mă pregăteam pentru olimpiada de Geografie, stăteam la școală până la nouă seara. Acasă nu este un loc prielnic pentru a învăța. Acasă, am patul lângă mine, care mă ademenește la somn, iar la școală nu mă tentează altceva și asta e foarte bine. În plus, am posibilitatea să învăț în singurătate, ceea ce este o plăcere. Am timp să țin monologuri interioare și exterioare, oricum nu mă aude nimeni!”, exclamă adolescenta, care se arată a fi foarte preocupată de dezvoltarea sa personală. Ea ne asigură că poate petrece câte opt-nouă ore pe zi, studiind.
„Pregătirea pentru olimpiadă îți ia mult timp. Este vorba despre sacrificarea timpului liber și a orelor de somn. Eu fac aceste sacrificii pentru că vreau, dar și pentru că trebuie. Întotdeauna, trebuie este îmbinat cu vreau. Conștientizez, că acum e vârsta la care pot să învăț. În viitor, vor apărea alte griji și responsabilități. Cunoștințele pe care le obțin acum sunt cele mai importante”, este filozofia Marinei. Și în cazul ei, părinții o îndeamnă să mai lase cartea la o parte și să se odihnească. Eleva însă are planuri mari, iar lenea nu-și are locul în strategia sa. „Vreau o carieră în biochimie cu studii în limba franceză. Cel mai probabil, voi merge în Franța pentru a-mi continua studiile”, precizează Marina Podgorneac.
Elevii buni sunt marginalizați de semenii lor
Scenele, în care elevii deștepți sunt luați peste picior de către colegii lor, nu se întâlnesc doar în filmele americane. Potrivit Marinei, această tendință se întâlnește și în școlile noastre. „Când eram mică, mulți semeni mă credeau tocilară, marginalizându-mă. Eu sunt mai timidă și mă lăsam afectată de aceste situații. Acum însă nu am nici o problemă cu cei care, din cauza că nu mă cunosc sau mă cunosc puțin, mă consideră astfel. Faptul că mă concentrez pe treburile mele, pe ceea ce mă interesează și mă educă mental, emoțional, intelectual, mă ajută să evit ofensele venite din partea societății”, spune Marina.
Cea mai mare frică a acestei eleve este de a nu-și îndeplini scopurile. „Mi-e teamă că nu voi reuși să fac tot ce mi-am propus și că voi regreta pe viitor că nu mi-am valorificat suficient de mult potențialul”, se destăinuie ea. „Am un așa-numit motto individual, după care îmi place să mă conduc: Toată viața oamenilor este o pierdere de timp. Diferența constă în faptul că unii aleg să și-l piardă conștient și inteligent”, adaugă adolescenta.
Raionul Hâncești a stabilit un record
Printre laureații Galei celor mai buni elevi din Hâncești se numără și câțiva băieți. Marius Bâtcă este olimpic la Fizică, Matematică și Informatică. „Din clasa întâi mi-a plăcut mult matematica, pentru că este o știință exactă, unde nu e loc de mai multe răspunsuri”, spune Marius și îl credem pe cuvânt, pentru că nu este prea vorbăreț. Preferă să se înțeleagă cu oamenii din două cuvinte. Vorbește puțin și citește mult. „În perioadele în care nu mă pregătesc de olimpiade, nu petrec cu cartea în mână mai mult de trei ore. Dar dacă am vreo olimpiadă, timpul alocat studiilor se mărește considerabil”, explică tânărul.
În cadrul evenimentului, șefa Direcţiei de învăţământ din Hânceşti, Valentina Tonu, a vorbit despre recordul înregistrat în acest an de studii de către elevii din localitate. „Anul acesta, ca niciodată, palmaresul raionului a devenit mai consistent: 395 de locuri premiante în cadrul concursurilor raionale și 19 – la nivel de țară. Aflată la cea de-a 11-a ediție, în anul Centenarului Marii Uniri, Gala Laureaților tinde să ia statutul unei sărbători a excelenței”, a menționat Valentina Tonu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!