Conducerea BEM a generat LICHIDAREA fabricii ”Aroma”. Filat despre JAFUL ANULUI: “unica decizie corectă”
”Printr-o decizia a instanței de judecată s-a decis lichidarea celui mai mare producător de băuturi alcoolice – Aroma. Decizia a fost luată la solicitarea Băncii de Economii, care a fost creditorul de bază”, a declarat deputata, accentuând că acest caz reprezintă ”o primă consecință a privatizării BEM”, fiind disponibilizați sute de oameni.
În context, fracțiunea PCRM a cerut audierea în Parlament a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, pentru a da explicații pe marginea acestui caz.
Guvernul condus de liberal – democratul, Iurie Leancă, a scos din lista bunurilor nepasibile de privatizare întreprinderea Aroma, după ce pe data de 6 septembrie nu a participat la adunarea reperată a creditorilor companiei, astfel permițând anunțarea falimentului acesteia și în consecință ieftinirea totală a acțiunilor acesteia.
Ședința creditorilor SA ”Aroma” a fost stabilită pentru data de 23 august curent, dar nu a întrunit cvorumul necesar pentru a fi deliberativă. Potrivit unor creditori, cvorumul nu a fost asigurat premeditat, deoarece Legea insolvabilității spune că pentru a adopta o decizie Adunarea creditorilor are nevoie de un număr de voturi de 50%+1 din numărul total al creditorilor cu drept de vot, care trebuie să dețină peste 50 la sută din suma totală a creanțelor validate. În cazul în care adunarea nu are loc, atunci la adunarea repetată se votează doar cu creanța și nu este nevoie de întrunit votul numeric.
Adunarea reperată a creditorilor a fost stabilită pentru data de 6 septembrie. Chiar dacă statul are cele mai mari creanțe, reprezentanții Guvernului nu au participat la ședință. Din aceleași considerente, la adunarea repetată doi creditori, care dețin creanțele majoritare, au decis falimentarea întreprinderii.
Administratorul procesului de insolvabilitate al companiei, care a fost numit pe 1 aprilie 2013 de Curtea de Apel a recomandat, la adunarea repetată a creditorilor, aplicarea Planului procedurii de restructurare a datoriilor, pe motiv că întreprinderea are capacitatea de a ieși din insolvență. Deoarece reprezentantul statului nu a fost prezent la adunare, doi din trei creditori ai companiei – Banca de Economii și FinComBank – au respins propunerea administratorului. Potrivit legislației în vigoare, în astfel de cazuri se aplică, automat, următoarea procedură prevăzută de lege – falimentul.
Amintim că S.A. ”Aroma” a fost fondată în anul 1898 și a fost lider între producătorii de vinuri din Moldova, fiind cunoscută în întreaga lume pentru gama diversă și bogată de produse oferite pentru consum.
Scenariul aplicat de stat în cazul SA Aroma este asemănător cu cel din cazul BC Banca de Economii, când Guvernul nu a participat la emisiunea suplimentară de acțiuni BEM, astfel pierzând controlul asupra băncii. Dintr-un pachet de acțiuni de peste 56 la sută, statul a rămas doar cu 33,3 la sută.
"Comuniştii şi alţii vroiau falimentarea băncii pentru ca mii de oameni să-şi piardă depozitele şi să fie nemulţumiţi de actuala putere. Ei consideră că pentru a-ți atinge scopurile, trebuie să jertfeşti oamenii. Noi am decis să mergem pe altă cale, investind un miliard de lei din contul proiectelor în infrastructură, în acest fel, anul viitor va apărea posibilitatea de a majora pensiile şi salariile. A fost o decizie complicată, dar una matură din punct de vedere economic – unica decizie corectă", a spus Vladimir Filat.
Via omg.md / Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!