Actualitate

Conferentiarul Vasile Cosciug, octogenarul

Impresionante sunt biografiile oamenilor care stiu sa se consacre profesiei lor pana la sacrificiu. Indiferent de domeniul in care activeaza, ei devin personalitati de referinta. O astfel de personalitate a devenit si profesorul, doctorul in istorie Vasile Cosciug. Frumoasa-i aniversare, ce-i aduce lumina si caldura in suflet, Domnia Sa o consemneaza cu sentimentul datoriei implinite, beneficiind de merite si realizari incontestabile in domeniul profesat. E de retinut ca pe parcursul anilor a preferat drumul cautarilor, manifestandu-si plenar aptitudinile de pedagog iscusit, de talentat savant si de om de aleasa eruditie si noblete.

S-a nascut la 13 martie 1930 in comuna Stoicani, raionul Soroca, intr-o familie de tarani, de la care a deprins harnicia, straduinta, lucrul bine facut si la timp potrivit, rabdarea, cumsecadenia. Anume aceste calitati le-a cultivat de-a lungul anilor si tinerilor pe care i-a instruit. Dupa absolvirea Institutului Invatatoresc din Soroca (asa se numea pe atunci), un timp indelungat a activat in sistemul invatamantului public, exercitand functiile de: profesor de istorie, sef de studii, director de scoala medie, inspector la sectia raionala de invatamant. Concomitent, studiaza la sectia fara frecventa si absolva Institutul Pedagogic din Tiraspol. Paralel cu activitatea pedagogica, Vasile Cosciug ia parte activa la viata publica, se incadreaza in diferite organizatii de tineret. In anul 1962 este recomandat la invatatura in domeniul stiintelor sociale. Este indreptat la academia de profil din Moscova, pe care o termina in 1971, sustinand cu succes teza de doctor in istorie. In perioada invataturii la aceasta institutie de prestigiu s-a dovedit a fi un student capabil si sarguincios. La inceputul anilor ’70 a fost numit in postul de sef al sectorului pentru presa scrisa, televiziune si radio de pe langa guvernul republicii.

Relatiile sale cu Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie ,,N. Testemitanu” incep in 1974, cand i se incredinteaza postul de sef de catedra. Fiind un pedagog de inalta calificare si un bun organizator al muncii didactice, el acorda o deosebita atentie perfectionarii procesului de instruire si educatie a viitorilor specialisti in medicina; cere insistent de la colaboratorii catedrei sa-si ridice nivelul de maiestrie profesionala, sa aplice forme si metode avansate in activitatea didactica. Aceasta in ultima instanta a influentat pozitiv pregatirea multilaterala a generatiei tinere. In mod insistent a militat pentru faptul ca tinerii in afara de insusirea profesiei indragite sa aiba un orizont larg de dezvoltare generala. Pentru aceasta multe promotii de absolventi ii poarta peste ani si decenii o profunda recunostinta si respect. Pe parcurs, Vasile Cosciug s-a incadrat plenar in viata publica a catedrei, institutului si a unor organizatii din Chisinau si republica. Numele dumnealui il intalnim in randurile activistilor, lectorilor, unor organizatii de tineret.

Constatam ca mai mult de jumatate din traiectoria vietii si-a dedicat-o taramului pedagogic, dand dovada de capacitati profesionale excelente, onestitate si maxima responsabilitate. Calea parcursa intru afirmare, munca fara preget, autoperfectionarea permanenta, perseverenta si dedicatia au creat contururile unei personalitati care a lasat o urma in istoria USMF ,,Nicolae Testemitanu”, pentru care ii exprimam sincere cuvinte de gratitudine si multumire. Pentru activitate indelungata si rodnica, Vasile Cosciug a fost distins cu medalii si diplome guvernamentale. Cu ocazia celor 80 de ani impliniti, colegii si discipolii il felicita din inima, dorindu-i multa sanatate, prosperitate, viata lunga si liniste sufleteasca!
Sa ne traiti multi, multi ani fericiti!

Cu profunda consideratiune,
acad. Ion Ababii, rector, profesor universitar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *