Congres al partidelor europene de extremă dreapta în St. Petersburg
Cei care au luat cuvântul la eveniment au pus accentul pe intoleranţă şi sentimentele anti-Occident, fiind impulsionaţi de entuziasmul unui public care a umplut sala de conferinţe de la Holiday Inn, în St. Petersburg. În timpul discuţiilor, preşedintele american Barack Obama a fost numit nazist, creştinii albi au fost îndemnaţi să se înmulţească, homosexualii au fost numiţi perverşi iar activiştilor ucişi ai opoziţiei ruse li s-a recomandat să se odihnească în Iad, susţine Moscow Times.
Legăturile înfloritoare ale Rusiei cu Europa
Deşi liderii Uniunii Europene au decis săptămâna trecută să susţină sancţiunile împotriva Rusiei, apetitul general pentru sancţionarea Moscovei pare să fi decăzut în rândul anumitor state membre UE.
Mai mulţi lideri europeni au mers împotriva valului UE şi au cerut ca propriile lor ţări să găsească o nouă abordare la problema cu Rusia, în ciuda unui acord de un an impus de Consiliul European care susţine că nu vor avea loc întâlniri bilaterale cu Moscova ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.
Publicaţia rusă Moscow Times a întocmit o listă cu cei mai recenţi invitaţi europeni ai Kremlinului.
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades
În zilele ce au urmat ocupării de luna trecută a oraşului din ucrainean Debalţevo de către forţele separatiste pro-ruse, preşedintele Anastasiades a zburat la Moscova pentru o vizită de două zile, nemulţumind unii lideri din Occident. Putin şi Anastasiades au semnat câteva acorduri bilaterale asupra unor probleme care variază de la schimburi culturale până la probleme mai spinoase precum utilizarea de către Rusia a porturilor cipriote pentru operaţiuni antitero şi antipiraterie.
Cipru, care a intrat în UE în 2004, a servit ca un avanpost pentru unele dintre cele mai puternice armate ale Europei. Insula găzduieşte baze militare britanice şi permite aviaţiei franceze şi navelor germane să îi folosească dispozitivele.
Premierul italian Matteo Renzi
Renzi a făcut o vizită oficială la Moscova în această lună pentru a discuta o serie de chestiuni bilaterale şi multilaterale. Deşi nu au fost semnate acorduri, Putin a declarat că Italia este unul dintre cei mai puternici parteneri ai Rusiei în problemele europene.
Renzi, care în timpul vizitei sale a depus flori pe podul din Moscova unde a fost ucis liderul opoziţiei ruse Boris Nemţov, a subliniat că Rusia ar trebuie să joace un rol cheie în lupta antitero din Libia, o ţară a cărei stabilitate este periclitată de Statul Islamic.
Premierul grec Alexis Tsipras
Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a devenit premier în ianuarie în baza unei platforme anti-austeritate. Numele său a fost inclus în această listă în contextul în care Tsipras va urma să facă o vizită oficială la Moscova în luna aprilie.
Syriza este un oponent puternic al sancţiunilor UE împotriva Rusiei iar observatorii au speculat că noul premier elen ar putea folosi vizita sa din Moscova pentru a obţine un împrumut financiar sau pentru a accepta investiţii ruseşti în sectoarele strategice ale Greciei.
Legăturile Rusiei cu partidele europene de extremă dreapta au devenit puţin mai concrete duminică, când partidul radical rus de dreapta Rodina, organizatorul forumului, a adoptat o rezoluţie asupra creării unui Comitet Permanent pentru coordonarea forţelor politice conservatoare ale Rusiei şi Europei.
În timpul întâlnirii de la Holliday Inn s-a primit o ameninţare cu bombă, în urma căreia invitaţii au fost rugaţi să evacueze locul. Deşi sursa ameninţării cu bombă rămâne necunoscută, organizatorii forumului au susţinut că inamicii au sunat la poliţie pentru a sabota evenimentul. Totuşi, opozanţii Kremlinului consideră posibilitatea ca ameninţarea cu bombă a fost pusă la cale de către organizatori pentru a-şi justifica viziunile şi poziţia pe scena politică.
Fraternizarea cu Rusia
Organizatorii evenimentului – membrii filialei din St. Petersburg a partidului Rodina, fondat la începutul anilor 2000 de către actualul vicepremier rus Dmitri Rogozin – au susţinut că acesta este “primul forum din istorie al forţelor politice naţionaliste ale Europei şi Rusiei.”
În plus, organizatorii susţin că scopul întâlnirii este acela de a uni forţele conservatoare europene şi ruse “în contextul sancţiunilor europene împotriva Rusiei şi a presiunii SUA asupra ţărilor europene şi asupra Rusiei”, adaugă Moscow Times.
Kremlinul nu a susţinut oficial evenimentul dar nici nu a vorbit împotriva acestuia. Într-o aparentă încercare de a face o paralelă între propriile lor viziuni şi cele ale autorităţilor federale, organizatorii forumului au inclus în comunicatul lor de presă un pasaj dintr-un discurs pe care Putin l-a susţinut în 2013 la Valdai Internaţional Discussion Club.
sursa: epochtimes-romania.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!