Culinar.md

Conservele de peşte: avantaje şi dezavantaje

Peştele este un aliment preferat în dietele de slăbire, fie că vorbim de cele hipocalorice, care presupun restricţia calorică, fie cele normocalorice, care presupun un stil de viaţă echilibrat.

De asemenea, peştele este ideal şi în dietele de tip ovo-lacto-peşte-vegetariane, datorită proprietăţilor sale: este o proteină de bună calitate, conferă saţietate în combinaţie cu alte alimente permise în dieta respectivă, este uşor de digerat şi de metabolizat de către organism, aduce aport important de grăsimi animale bune, cu efect de tip antioxidant şi, foarte important, are conţinut caloric redus.

Specialiştii în nutriţie recomandă măcar o dată pe săptămână consumul de peşte, atât în alimentaţia copiilor cât şi în cea a adulţilor.


De multe ori însă, peştele ajunge să fie consumat în majoritatea timpului sub formă de conserve, datorită comodităţii, preţului sau, de ce nu, a gustului (sosul cu muştar şi cel tomat sunt preferatele mele, recunosc, dar veţi vedea de ce nu sunt deloc recomandate).

Te-ai întrebat însă care peşte este mai puţin toxic şi care îşi păstrează mai bine proprietăţile: cel proaspăt sau cel conservat?

Deşi ai fi tentat să crezi că peştele din conserve (macrou, hering, ton, sardine) nu este la fel de sănătos, află că răspunsul este exact pe dos. Nutriţionistul Luminiţa Lavinia Florea ne oferă câteva explicaţii.

Conservele de peşte – AVANTAJE
prin conservare, peştele nu-şi pierde din proprietăţile sale pe care le are în stare proaspătă şi astfel devine superior calitativ procedeului de îngheţare-dezgheţare, la care sunt supuse de exemplu pungile de la congelatoarele din supermarket

sunt indicate conservele în suc propriu sau ulei şi mai puţin recomandate cele în sos tomat sau diverse sosuri de maioneze datorită adaosului de conservanţi, aditivi şi “E”-uri

se pot folosi ca o modalitate facilă şi foarte versatilă în variate reţete, dacă nu există timp pentru preparare a celui proaspăt (salata de ton de exemplu)

sunt un aliat de nădejde în dietele de slăbire deoarece sunt o sursă bogată de proteine, cu un aport caloric mic spre mediu şi maximum de nutrienţi
Cele mai indicate conserve de peşte sunt cele cu: ton, somon, macrou, caracatiţă, midii, sardine. Printre sortimentele contraindicate sunt cele cu anşoa (din cauza conţinutului ridicat de sodiu), crab (din cauza nivelului ridicat de colesterol) şi creveţi (sunt deseori „trataţi” cu antobiotice, pentru stimularea creşterii acestora şi prevenirea bolilor).

Conservele de peşte – DEZAVANTAJE

există un impediment în ceea ce priveşte preţul, care de obicei este ridicat, ca indicator al calităţii peştelui din care a fost preparată conserva respectivă

subiectivismul gustului în ceea ce priveşte calităţile organoleptice modificate ale unei conserve VS peştele proaspăt

capcana botulinică, pe care o întinde însă orice fel de conservă şi de aceea se indică verificarea termenului de valabilitate, verificarea etichetei nutriţionale a conservei şi a aspectului exterior şi interior al acesteia.
Intoxicaţia cu toxina botulinică este declanşată de consumul unor astfel de alimente, neîncălzite şi păstrate după deschiderea conservei la temperaturi pozitive de peste 3,3 grade Celsius. Măsurile luate contra botulismului pot consta în utilizarea antiserului sau anatoxinei specifice, însă cea mai recomandată modalitate rămâne prevenirea apariţiei bolii.

Alterarea conservelor este provocată frecvent de microorganisme care se regăsesc pretutindeni: în alimente, pe ambalaje şi în aer. De aceea, este foarte important să fie respectate regulile de igienă în timpul pregătirii conservelor şi să se evite cumpărarea conservelor cu semne de alterare, cum ar fi de exemplu bombarea capacului.

Atenţie la semipreparatele din peşte!
Icrele, batogul afumat sau specialităţile marinate sunt pe lista neagră a produselor care nu ar trebui consumate.

Icrele ascund numeroase ingrediente nocive, de aceea este de preferat să cumpăraţi icre în stare naturală şi să le preparaţi acasă. Specialităţile afumate sunt delicioase, însă fumul artificial, creat din sbstanţe chimice, poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. Cât priveşte peştele marinat, citiţi cu atenţie eticheta produsului, deoarece poate ascunde o cantitate foarte mare de sare, precum şi numeroşi aditivi şi conservanţi care nu sunt tocmai prielnici organismului.

Nici batoanele de peşte, renumitele fishfingers atât de iubite de copii, nu sunt văzute cu ochi buni de către specialiştii în nutriţie, deoarece aceste produse nu conţin nici pe departe ceea ce promovează. De cele mai multe ori, acestea sunt făcute din resturi de peşte, plus că prăjirea în baie de ulei aduce un aport caloric mare şi o distrugere completă a substanţelor nutritive. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *