Constantin Codreanu: „Avem nevoie de mai multe fonduri bugetare pentru românii din Italia și o mai bună reprezentare parlamentară a acestora”
Vizita de lucru a cuprins întrevederi și discuții cu oficiali italieni din administrația publică locală, reprezentanți ai cultelor religioase și ai unor partide politice italiene, dar și întâlniri cu românii din mai multe orașe ale țării – Roma, Mestre, Bologna, Verona, Veneția, Florența și Tivoli. În majoritatea localităților au avut loc ateliere legislative, o premieră introdusă în viața politică românească de către deputatul Constantin Codreanu.
În cadrul atelierelor legislative participanții originari atât din România, cât și din Basarabia au putut formula propuneri de soluționare a vastei și complexei problematici a românilor din Italia, cât și propuneri de ameliorare a cadrului juridic privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, corecta reprezentare a diasporei în cele două Camere ale Legislativului de la București, centrele comunitare românești, actele de identitate și de călătorie românești, precum și alte domenii de interes pentru românii din diaspora emergentă.
„Comunitatea românească din Italia este numeric cea mai mare din diaspora, având peste 1 milion de persoane originare de pe ambele maluri ale Prutului. De aceea, ne concentrăm atenția cu prioritate asupra problematicii acestei comunități, încercând să identificăm soluțiile potrivite. Considerăm util ca cetățenii români din Italia, ca și cei din alte comunități din diaspora, să fie reprezentați proporțional în Parlamentul României, conform normelor și criteriilor de reprezentare stabilite în lege.
Totodată, credem că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să aloce mai multe fonduri bugetare pentru sprijinirea organizațiilor reprezentative ale românilor din Italia. Aceasta cu atât mai mult cu cât organizațiile reprezentative ale italienilor din România beneficiază de un sprijin financiar generos din partea statului român. Este important să fie păstrată o legătură vie între concetățenii noștri din Italia cu Țara mamă și să se evite aculturația sau deznaționalizarea într-un mediu cultural și lingvistic diferit. Două chestiuni importante pe care le-am discutat cu ocazia tuturor întâlnirilor au fost cele privind reîntoarcerea în Țară a românilor noștri, precum și programul Diaspora Start-Up. În mod evident, am vorbit despre Reunirea României cu Republica Moldova, ca cel de al treilea proiect de țară, după aderarea la UE și NATO.
Le-am comunicat cu bucurie românilor noștri o victorie importantă pe plan legislativ – mărirea valabilității pașapoartelor de la 5 la 10 ani. Este o inițiativă pe care am lansat-o în iunie 2017 și care a fost ulterior preluată de coaliția de guvernare. Dincolo de orice diferențe politice, am sprijinit constant și vom sprijini pe viitor Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, astfel încât acestuia să-i fie alocate fonduri bugetare comparabile cu cele destinate minorităților din țara noastră”, a declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
O întâlnire utilă a fost cea cu Consul General al României la Bologna, Daniela Maria Dobre, și Consul Viorica Calcan, unde Constantin Codreanu a abordat un șir de chestiuni privind situația și necesitățile culturale ale românilor din zona de jurisdicție consulară, inclusiv posibilitatea creării unei filiale a Institutului Cultural Român la Florența. De asemenea, au fost discutate aspecte ale funcționării Consulatului General al României la Bologna, în condițiile în care personalul acestuia riscă să fie redus de la 12 la 6.
La Florența, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avut o întâlnire cu domnul Leontin Cojocea, membru al Congresului Românilor de Pretutindeni.
Constantin Codreanu a avut și o întâlnire de suflet la parohia ortodoxă română „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Ierarh Zenon” din Verona, cu ocazia hramului bisericii parohiale. Deputatul le-a vorbit sutelor de credincioși români prezenți la sărbătoare, amintind de sprijinul pe care l-a acordat mereu clericilor Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, parlamentarul a avut întâlniri cu reprezentanți ai partidului Forza Italia cărora le-a adresat invitația de a vizita Bucureștiul pentru discuții aplicate privind lucrurile bune pe care le pot face politicienii pentru românii din Italia și pentru italienii din România.
Constantin Codreanu a fost însoțit de colegi din Partidul Mișcarea Populară (PMP) din România și Partidul Unității Naționale (PUN) din Republica Moldova. Aceasta este a doua vizită întreprinsă în Italia de parlamentarul Constantin Codreanu, după cea din octombrie 2017, când a condus o delegație oficială a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
TIMPUL.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!