Constantin Tănase: Anulăm alegerile? Mergem la referendum?
Chipurile pentru că ar exista pericolul repetării blocajul constituțional la alegerea șefului statului. Fals, fiindcă, chiar dacă acest referendum ar fi necesar, el ar putea fi organizat mai târziu. Scopul adevărat al respectivei inițiative este devierea atenției societății de la problemele adevărate, transformarea alegerilor parlamentare într-un fel de plebiscit la care se răspunde DA sau NU. Ideea că actualul scrutin va fi un „referendum geopolitic” a mai fost recent strecurată în unele comentarii. Astfel, potrivit acestei idei, moldovenii pe 30 noiembrie vor trebui să răspundă la întrebarea „Moldova, încotro: spre Est sau spre Vest?”.
Societatea moldoveană nu va fi chemată la urne să dezbată programe de guvernare, ci răspundă la două întrebări capitale care vizează vectorul politicii externe – UE sau UV? – și forma de guvernământ – republică parlamentară sau prezidențială? Aici se cere făcută, fie și în fugă, o precizare: fără a suspecta poporul de prostie, crede cineva la modul serios că el e pregătit să răspundă în cunoștință de cauză la ultima întrebare? Știe oare poporul mai bine decât filozofii, sociologii, istoricii, juriștii ș.a.m.d. care e forma de guvernământ cea mai adecvată timpurilor pe care le trăim?
Evident, e vorba de un populism cinic, când „opinia poporului” e utilizată de politicieni pentru rezolvarea problemelor proprii. Dacă e vorba de consultarea poporului, atunci lui trebuie să i se pună întrebări simple și clare la care el poate răspunde fără a greși. De exemplu: Sunteți de acord (DA sau NU) ca pe listele electorale să figureze un ex-premier care a fost demis din funcție de către parlament pentru acte de corupție?
Este limpede că moldovenilor le se întinde o cursă. După 30 noiembrie ei ar putea să se întrebe, cu mintea lui de pe urmă: Păi, fraților, dar noi ce-am avut – alegeri sau referendum?
Bineînțeles, referendum! La care, printre altele, nu știu cum, pe neobservate, au fost aleși și 101 deputați…
P.S. Una din cele mai importante probleme care nu se discută în societate este calitatea morală și politică a corpului de deputați din actualul și viitorul legislativ. Ce notă merită actualii deputați? Sunt legați aceștia sau nu de acte de corupție? În loc să se răspundă la aceste întrebări nouă ni se propune un referendum. Riscăm astfel, ca și în viitorul parlament să aducem o garnitură de „slugi ale poporului” de o rară găunoșenie morală. Ca să ne facă legi, să ne pună biruri și să ne vorbească filozofie… (De la Eminescu citire).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!