Constantin Tănase: „CE TE BAGI ÎN VORBĂ, MOŞULE?”
Un lucru normal, consider, între doi jurnaliști care împărtășesc viziuni și valori mai mult sau mai puțin apropiate asupra unor probleme-cheie ale vieții noastre.
Subiectul discuției era: de ce merită să fie criticat Vladimir Filat și unde este limita dintre critica și execuția publică a unui politician? Într-un context aparte l-am întrebat pe dl Negru următoarele: "De ce, bunăoară, cei de la Jurnal Trust Media nu au pomenit niciodată că cei doi oameni de afaceri, Victor și Viorel Țopa, au fost parteneri de afaceri cu Vladimir Plahotniuc până în 2010 când între ei a izbucnit războiul pe care îl poartă și astăzi? De ce Jurnal TV și Jurnal de Chișinău nu pomenesc niciodată despre faptul că atât domnii Țopa, cât și domnul Plahotniuc și-au făcut averile pe care le au în perioada regimului Voronin? De ce Jurnal TV și Jurnal de Chișinău, luptând cu raiderii, nu suflă o vorba cum a ajuns fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Ţopa, să dețină acțiuni în această bancă sau despre căile prin care cei doi Țopa au ajuns să dețină acțiuni la „Victoriabank”.
A fost o întrebare retorică, la care toți înțeleg răspunsul. Presupun ca anume din acest motiv, nici dl Negru nu a considerat necesar să discutăm acest subiect. În schimb m-am pomenit cu o găleata de noroi în cap pe care mi-a turnat-o, fostul şef al sectorului de presă al CC al P.C.M. și fostul redactor șef la Moldova Socialista, Tudor Țopa. Nu doresc să ard gazul cu el. Nu am fi polemizat niciodată cu indivizi ca Tudor Țopa sau cu ziare ca Moldova Socialistă. Nu o voi face nici acum. Să-i demonstrez fostului redactor șef al reviste Comitetului Central "TRIBUNA" că scriitura lui e logoreică, plină de injurii, insinuări, calomnii ș.a.m.d? Ce rost ar avea?
Un lucru totuși o sa-i spun fostului patriarh al presei comuniste din RSSM, care se pare că la cei 80 de ani ai săi așa și nu realizează că timpul "demascării dușmanilor de clasă" a trecut demult. Este o mare porcărie să acuzi o echipă de tineri ziarişti, care ieri au plecat de pe băncile facultăţii ca „mercenarii păpuşarului”. De ce jignești, moșulică, niște copii, care ți-ar veni strănepoți? Te dă de sminteala școala veche (de partid) și cea când erai șeful sectorului de presă de la CC al PCRM?
PS:Cum rămâne cu autograful de anul trecut, măi moșulică?
Moșu Țopa de la ȚăKa zice că „[…] m-am săturat să citesc publicaţia dumitale…". Îmi amintesc cum doi trimiși ai lui moșulică mă rugau acum un an să public o prezentare a unei cărți a acestuia, motivând prin aceea că „domnul Țopa roagă și vrea ca să fie publicat anume în TIMPUL, deoarece TIMPUL e cel mai bun și cel mai citit ziar din Moldova”. Și l-am publicat. Apropo, anume TIMPUL i-a publicat un articol promoțional în 2009 „Tudor Topa a ajuns la cea de-a 48-a carte” , apoi unul în 2010 „Tudor Ţopa la cea de-a 50-a carte”. Atunci "moșu Țopa" nu „se săturase să citească publicația …unsuroasă…” și credea cu totul altceva despre mine, ca jurnalist, dovadă fiind imaginea de mai sus.
Cine este Tudor Țopa (wiki)
Tudor Gheorghe Țopa este un jurnalist sovietic moldovean, născut pe 13 octombrie 1932. A absolvit școala medie din Telenești (1952) și Universitatea de Stat de la Chișinău (1957) și școala superioară de partid de la Moscova (1971). Stagiar la "Komsomolskaia pravda". Membru PCUS din 1965. Timp de 5 decenii colaborează în presa periodică, a fost redactor-șef al ziarului "Moldova socialista- Moldova Suverană" (din 1952, iar din 1988 redactor -șef). Șef al sectorului de presă al CC al PCM între anii 1971-1988. Redactor – șef al revistei "Tribuna" a CC al PCM (1984-1988). E autorul a 44 de volume. A fost ales de două ori președinte al Uniinii jurnaliștilor din Moldova. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales pe bază democratică (1990-1994). E unul din promotorii enciclopediei "Localitățile Republicii Moldova". Tudor Gheorghe Țopa e decorat cu ordinul "Insigna de Onoare" și medalia Meritul Civic. Om Emerit. În 1973 s-a învrednicit de Premiul „Boris Glavan” al comsomolului din RSSM pentru publicistica de război.
(C.T.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!