Social

Copii condamnați la o viață mizeră

Sărăcia și condițiile mizere de trai îi fac pe unii părinți să-și retragă copiii de la școală, pentru a-i putea lua cu ei la diferite munci ocazionale prin sat. Astfel, părinții își mai iau o povară de pe umeri, iar în familie se mai adaugă două brațe de muncă care pot aduce un ban în casă și o bucată de pâine pe masă. Însă, lipsiți de posibilitatea de a însuși măcar o meserie, majoritatea copiilor care au abandonat școala sunt condamnați să îndeplinească toată viața doar munci necalificate și prost plătite. 
 
Rodica, Maria și Vasile din raionul Ungheni ar fi trebuit anul acesta să termine gimnaziul, însă, în loc să se pregătească pentru examenele de absolvire, cei trei elevi muncesc cu ziua prin sat. Pentru că de curând au împlinit vârsta de 16 ani, iar învățătura nu mai este obligatorie pentru ei, părinții lor au preferat să-i retragă de la școală pentru a-i pune să muncească, ca să mai scape un pic de sărăcie.

Părinții refuză să-și dea copiii la școală

„Inițial, ei au venit la școală, dar între timp părinții s-au răzgândit și acum refuză să-i dea la școală. Toți trei nu fac parte din categoria copiilor cu succese la învățătură, întotdeauna au avut probleme de comportament și părinții s-au bucurat că acum, conform legii, nu mai sunt obligați să-i dea la școală. Cineva le-a sugerat că ar putea scrie o cerere potrivit căreia își retrag copiii din școală, pentru că au o situație materială precară, iar copiii urmează să fie încadrați în câmpul muncii. În prezent, nu au un loc de muncă oficial, dar lucrează pământul alături de părinți”, spune Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției raionale învățământ, tineret și sport Ungheni.

Întrucât elevii au împlinit deja vârsta de 16 ani, autoritățile spun că nu au nicio putere. „Juridic nu putem acționa nicicum, ci doar prin forța convingerii, mizăm pe faptul că părinții vor conștientiza necesitatea terminării studiilor. Am sperat că ei vor înțelege acest lucru, dar părinții preferă o situație de moment, ca și copilul să muncească alături de ei și să aducă un ban în casă, decât o perspectivă mai bună de viitor”, a remarcat Alexandru Ciuvaga.

A abandonat școala pentru soț și copil

Cazuri similare se întâlnesc și în alte raioane. Gheorghe Secrieru, specialist principal din cadrul Direcției raionale învățământ, tineret și sport Sângerei, povestește că, de curând, tatăl unui băiat de clasa a IX-a a venit la școală ca să anunțe că el nu-i va mai permite băiatului său să meargă la școală. „Pentru că are 16 ani și este înalt și bine făcut, tatăl său preferă să-l ia cu el la muncă decât să-l dea la școală”, remarcă Gheorghe Secrieru.

Iar șefa Direcției raionale învățământ, tineret și sport Nisporeni, Nina Sterpu, spune că, anul acesta, o elevă de clasa a VIII-a a renunțat la studii pentru că s-a căsătorit și deja are un copil.

Cât privește copiii neșcolarizați, chiar dacă este început de noiembrie, și până în prezent mai avem în țară copii care încă nu au fost la școală nicio zi din noul an, iar unii abia au revenit pe băncile școlilor, după o „vacanță” prelungită.

Spre exemplu, în satul Vulcănești, Nisporeni, din cei 193 de elevi înscriși în liste, în fiecare zi trec pragul școlii cel mult 50 din ei. „Este o localitate unde trăiesc preponderent romi. Problema este că o bună parte dintre ei nici nu se află pe teritoriul localității. Nu putem să-i catalogăm drept copii neșcolarizați pentru că ei vin sporadic, dar nici nu prea des”, a menționat Nina Sterpu.

A lipsit de la ore pentru că era plecat la strâns cartofi

De asemenea, o altă problemă apărută în urma procesului de reorganizare a școlilor din raion este refuzul unor părinți de a-și da copiii la școala de circumscripție. „O familie din satul Cârnești, refuză să-și trimită copiii la școala de circumscripție din Brătuleni. O lună au frecventat copiii școala, dar acum refuză categoric să mai meargă acolo. Părinții spun că copiilor li s-ar face rău în transport și că nu mai vor să meargă la școală. Ei vor să învețe în școala lor. Dar era imposibil să păstrăm școala cu clase de doar patru elevi și profesori care predau câte patru discipline. În total, în școala de circumscripție pleacă 27 de elevi ai claselor V-IX”, explică șefa Direcției raionale învățământ din Nisporeni.
În raionul Ungheni, până în prezent au fost școlarizați toți copiii. Alexandru Ciuvagă povestește că la început de an școlar a fost mai problematică situația, pentru că unii copii erau plecați din localitate. „Unii au fost plecați în nordul țării, la strâns cartofi, împreună cu părinții, dar, până la urmă, s-au întors cu toții în bănci”, a remarcat șeful Direcției raionale Ungheni.

Iar în Sângerei mai rămân neșcolarizați încă șase copii. „Un băiat are probleme de sănătate, o altă fetiță are probleme de comportament, a fugit de acasă și acum ducem tratative ca s-o convingem să se întoarcă. În alt caz este vorba despre o copilă de clasa a II-a, a cărei mamă are probleme de sănătate și din acest motiv nu vine la ore, dar căutăm o soluție în acest sens. De fapt, toate aceste șase cazuri sunt mai specifice, este vorba de probleme de sănătate și probleme de comportament”, a subliniat Gheorghe Secrieru. Acesta a remarcat că pe lângă Consiliul raional a fost formată o comisie pentru copiii aflați în dificultate, din care fac parte asistenți sociali, pedagogi și polițiști de la Direcția minori și moravuri.

La 1 octombrie, în R. Moldova mai erau încă 177 de copii neșcolarizați. În prezent, numărul acestora s-a redus considerabil.

P.S. Numele copiilor au fost modificate pentru a le proteja identitatea și a nu dăuna familiilor acestora.

 Minorii care abandonează școala pot obține certificatul de studii de nouă clase doar dacă revin la ore și susțin examenul. Certificatul de absolvire a clasei a IX-a nu poate fi obținut prin externat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *