Social

Copiii își cer drepturile

Cu ocazia celei de-a 23-a aniversări a Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, la Chișinău, în perioada 19-20 noiembrie, a fost organizat Forumul național al copiilor. În cadrul lui, participanții au avut sesiuni de lucru și s-au întâlnit cu reprezentanții Guvernului, Parlamentului și ai UNICEF.

„Dacă un adult întoarce spatele atunci când are loc un abuz împotriva unui copil, înseamnă că el nu și-a îndeplinit obligațiunea sa de a proteja drepturile copiilor. Într-o Moldovă modernă, europeană nu este loc pentru violență ori discriminare”, a menționat Alexandra Yuster, reprezentantul UNICEF în Moldova.

Potrivit ei, nu putem spune „că un copil merită mai mult decât altul. Fiecare opinie este importantă și, dacă acești copii nu ar fi fost prezenți astăzi la acest forum, noi nu am fi avut un tablou atât de clar despre ceea ce se întâmplă în țară”, a menționat Alexandra Yuster.

Copiii prezenți la eveniment au vorbit despre problemele cu care se confruntă și ceea ce cred ei că ar trebui de întreprins pentru a schimba starea lucrurilor în bine. „Noi ne confruntăm în fiecare zi cu o mulțime de probleme, iar aici avem ocazia de a relata situația din punctul nostru de vedere. De puține ori suntem întrebați ce am vrea să schimbăm”, spune adolescenta Ana Ungurean, participantă la forum. Ea crede că una din problemele majore este adaptarea orașului la necesitățile copiilor cu nevoi speciale. „Dacă toate instituțiile vor dispune de cele necesare, atunci copiii care au anumite probleme de sănătate se vor putea integra în societate”, consideră tânăra.

Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar pentru drepturile copilului, zice că este regretabil faptul că în instituțiile de învățământ se vorbește foarte puțin despre drepturile copiilor, iar din acest motiv tinerii nu știu la cine să se adreseze când li se încalcă drepturile. „Am avut cazuri când copii s-au adresat direct la poliție. În urma plângerii, tatăl care și-a agresat fizic copilul a fost sancționat și a plătit o amendă, iar mai apoi a mers acasă și l-a bătut din nou. Toate aceste lucruri se întâmplă din lipsă de supraveghere, monitorizare și protecție a victimelor unor eventuale abuzuri”, menționează Tamara Plămădeală.

În convenția pentru drepturile copiilor se spune că interesele lor sunt primordiale, însă, după părerea avocatului parlamentar al copilului, acestea nu se respectă, ceea ce înseamnă că nu sunt o prioritate pentru societatea noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *