Copiii, primele victime ale bombardamentului agresiv al mass-mediei
Astfel, materialele video cu caracter violent ar putea fi interzise minorilor.
Potrivit Danielei Sâmboteanu, psiholog și președintele Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, membru al Consiliului de presă, copiii de la o anumită vârstă învață prin imitare. Riscul de a copia gesturile violente pe care le văd pe micul ecran este preponderent la copiii mici, cei a căror personalitate este abia la începutul formării. „Ei observă, copiază ceea ce văd în jurul lor, astfel, probabilitatea de a face exact ceea ce văd la televizor este destul de mare. În special atunci când televizorul și calculatorul sunt singurele surse de informare. În zilele noastre, unii părinți le cumpără copiilor toate lucrurile pe care ei le consideră necesare pentru a le face o copilărie fericită, însă nu le oferă comunicarea și afecțiunea de care au nevoie, astfel aceștia își găsesc refugiul la televizor sau navigând pe internet”, a menționat Daniela Sâmboteanu.
„Mass-media se folosește de slăbiciunile oamenilor”
După cum spune psihologul, mass-media se folosește de slăbiciunile omenești pentru a-și spori popularitatea bazându-se pe instinctele primare ale individului: „Din punct de vedere psihologic, comportamentul uman este determinat de două tendințe, acestea țin de agresivitate și sexualitate. Din acest motiv, abordarea subiectelor care conțin acte de agresiune și sex, întotdeauna vor avea priză la public. Aceasta, însă, nu justifică nicidecum ceea ce apare la TV. Din acest punct de vedere, consider că explicația posturilor TV care spun că oferă publicului ceea ce acesta dorește să vadă, este una să spunem blând pragmatică. Ori televiziunea și toată mass-media are menirea să educe”. Reaua-credință a mass-mediei derivă și din faptul că latura educativă lipsește aproape cu desăvârșire din programele pe care televiziunile comerciale le difuzează zi de zi.
Noi reguli pentru mass-media
Noua Lege cu privire la protecția copiilor și impactul negativ al informațiilor publice va obliga radiodifuzorii să ofere informații suficiente privind intervalul orar de difuzare, recomandările și avertizările sonore și vizuale, astfel încât programele să nu afecteze dezvoltarea fizică, mintală, psihică sau morală a copilului. Aceleași obligații vor fi valabile și în cazul programelor retransmise.
„Legea în versiunea finală nu am văzut-o, dar inițiativa este salutară, fiindcă aveam nevoie de reglementarea și impunerea anumitor limite în difuzarea informației ce conține într-un mod sau altul acte de violență și informații periculoase pentru copii. Îmi exprim speranța că, odată cu apariția acestei legi, va fi minimalizat numărul de informații cu caracter periculos, fiindcă, cu părere de rău, în prezent, spațiul media de la noi este încărcat cu astfel de chestii”, a menționat Daniela Sâmboteanu.
Cum se ambalează violența?
Doar intrarea în vigoare a legii nu este suficientă, deoarece este nevoie și de pregătirea și schimbarea atitudinii jurnaliștilor față de acest lucru, deoarece ei trebuie să înțeleagă că informațiile cu caracter violent pot dăuna psihicul copiilor.
„Faptul că în presă se abordează problema violenței este un lucru pozitiv. Acum, însă, problema este cum trebuie să fie tratate corect aceste teme. Este necesară schimbarea modalității de prezentare a lor. Mass-media trebuie să facă apel la judecată și sensibilizarea societății prin informare nu prin aducerea în prim-plan a imaginilor șocante”, a explicat Daniela Sâmboteanu.
Legea urmează să intre în vigoare după trei luni de la data publicării în „Monitorul Oficial”.
Potrivit legii vor fi interzise materialele ce conțin următoarele elemente:
1. Despre violență, care încurajează agresivitatea și disprețul față de viață, dar și comportamente ce jignesc demnitatea umană.
2. Cu caracter pornografic.
3. Care cheamă copiii să participe la jocuri de noroc sau jocuri care lasă impresia de câștig ușor.
4. Care incită la provocarea de leziuni corporale, care descriu mijloacele și circumstanțele de suicid.
5. Care apreciază pozitiv dependența față de substanțe narcotice, toxice, psihotrope, tutun, alcool etc. și care încurajează consumul, producerea, răspândirea sau procurarea acestora.
6. Care încurajează pozitiv o infracțiune.
7. Care aduce în prim-plan cadavrul sau corpul unei persoane în agonie.
8. Care relatează batjocorirea sau înjosirea unui om pe anumite criterii.
9. Care încurajează violența, exploatarea sexuală și abuzurile sexuale comise asupra copiilor.
10. Care folosește limbajul licențios și gesturi indecente etc.
Potrivit noii legi, toată producția audiovizuală va fi clasificată pe următoarele categorii:
1. Producție audiovizuală interzisă copiilor sub 18 ani, care se va difuza între orele 24.00-6.00.
2. Producție audiovizuală interzisă copiilor sub 15 ani, care se va difuza între orele 22.00-6.00.
3. Producție audiovizuală interzisă copiilor sub 12 ani, care se va difuza doar după ora 20.00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!