Social

Copiii și oficialii învață să producă energie regenerabilă

În perioada 1-10 iulie, micii promotori ai energiei regenerabile vor desfășura activități interactive și practice, cum ar fi: construcția panourilor fotovoltaice și a turbinelor eoliene, colectarea gunoiului și salubrizarea satului Ivancea. Copii de clasele VII-VIII vor fi încadrați în concursuri și dezbateri, vor organiza conferințe și spectacole pe tema energiei regenerabile. Tabăra de vară se desfășoară în s. Ivancea, r. Orhei și face parte din Inițiativa Educaţională de promovare a energiei regenerabile şi a eficienţei energetice demarate de Proiectul „Energie şi Biomasă” în Moldova. 

Energia regenerabilă, o soluție inteligentă

Pe 4 iulie, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, șeful-adjunct al Delegației UE, Wicher Slagter și reprezentantul PNUD Moldova, Nicola Harrington-Buhay au vizitat tabăra ENERGEL. Oficialii au urmărit flashmob-ul organizat de copii și au admirat expoziția de machete științifice. „Urmărind acești copii, încă o dată ne convingem că ei sunt cei capabili să schimbe lucrurile. A venit timpul să luăm de la natură soluții prietenoase, inteligente pentru problemele pe care le avem și anume să apelăm la surse de energie regenerabilă, provenite din soare, vânt și biomasă”, a afirmat viceprim-ministrul, ministrul economiei Valeriu Lazăr. Acesta a îndemânat copiii să transmită cunoștințele acumulate familiei, prietenilor, colegilor. „Să nu uităm că această nouă industrie a utilizării energiei alternative va presupune noi locuri de muncă, va necesita noi specialiști și se va materializa în miliarde de lei, totul e realizabil”, a conchis viceprim-ministrul.

20 la sută de energie regenerabilă până în 2020

Șeful-adjunct al Delegației UE, Wicher Slagter a felicitat participanții și organizatorii taberei pentru entuziasmul pe care-l manifestă întru sensibilizarea opiniei publice cu privire la problema economisirii energiei. Acesta a declarat că „Uniunea Europeană își propune până în anul 2020 să economisească 20 % din energia curentă, iar alte 20 % din energie să provină exclusiv din surse regenerabile”. „E un plan ambițios ce ne va schimba viitorul”, a adăugat șeful-adjunct al Delegației UE Wicher Slagter. La fel de optimistă a fost și Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul PNUD Moldova, ce a subliniat că „odată conștienți și informați, schimbarea va veni din lucruri minore, precum economisirea energiei electrice și renunțarea la pungile de plastic.”

Bateriile solare, noi perspective pentru Moldova

În aceeași zi, tabăra ENERGEL a fost vizitată de o companie franceză (SolarTechEnergy) ce comercializează baterii solare produse în China. Firma comercializează bateriile persoanelor fizice, dar speră să-și extindă vânzările, deoarece consideră piața din Moldova una în dezvoltare. Oaspeții francezi le-au prezentat bateriile oficialilor și le-au explicat copiilor cum acestea funcționează. „Într-o singură zi, soarele produce energie suficientă pentru întregul nostru globul timp de un an. Revoluționar, nu?”, îi întreabă pe copii Jeremy Besnier, directorul comercial al firmei. „Bateriile solare preiau lumina soarelui sub formă de fotoni (chiar și în zilele posomorâte) și o transformă în energie solară”, explică acesta. Viceprim-ministrul Lazăr a manifestat un interes sporit față de aceste instalații. „După semnarea liberului schimb cu UE, bateriile solare ar putea fi produse în Moldova cu perspectiva accesului pe piața europeană”, a anunțat Lazăr. „În condițiile în care Europa încearcă să se protejeze de China ce încearcă să domine piața, Moldova ar putea să devină parte a spațiului comunitar comercial”, a concluzionat viceprim-ministrul. Prețul unei astfel de baterii solare variază între 150 și 180 de euro pentru un panou de 100 de wați.

„Energei” în acțiune

Inițiativa educațională a cuprins localitățile ce și-au conectat școlile la sisteme de încălzire pe bază de biomasă și a inclus un vast program pentru copiii acestor instituții de învățământ. Peste 4500 de elevi din 106 școli au avut lecţii în format webinar unde au discutat on-line cu sute de colegi din alte şcoli pe teme de energie eco, au construit machete și au vizitat gospodării ce utilizează energia regenerabilă. Cei mai activi dintre ei au obținut invitații la tabăra ENERGEL. „Informația pe care o aflăm aici e interesantă și utilă. Învățăm că energie regenerabilă e mai ieftină, mai puțin toxică și nelimitată”, afirmă entuziasmată Nicoleta Rădeam din s. Bumbăta, r. Ungheni.

Dintre toate activitățile, cele mai apreciate de copii sunt experimentele prezentate în atelier și excursiile în aer liber. „Ieri am discutat despre viteza luminii și am estimat viteza cu care se mișcă un om. Iar în atelier am construit macheta unei baterii solare pentru a putea mai ușor înțelege cum funcționează și a ne convinge că e un mod mai ieftin de a obține energie”, susține Ruslana Gașițoi din s. Izvoare, r. Florești. Tânăra e convinsă că toate cunoștințele acumulate îi vor fi de folos și recunoaște că și-ar dori un propriu sistem termic pe bază de biomasă. „Astfel, vom putea face o lume mai bună!” exclamă copila.

De cei peste 100 de copii împărțiți în 4 detașamente au grijă 8 educatori care învață și se odihnesc alături de cei mici. „E o experiență nemaipomenită, aici îi învățăm pe copii să fie economicoși, decizionali. Multe activități le inițiază ei, precum excursiile sau acțiunile de salubrizare. În fiecare zi, o oră și jumătate este dedicată prezentării bateriilor solare, moriștilor, aparatajelor; copiilor le este foarte interesant”, povestește educatoarea Elena Vlas.

Tabăra de vară ENERGEL s-a desfășurat anul trecut în raionul Ştefan Vodă. Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică este desfășurată cu susținerea Institutului de Formare Continuă și a Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Gutta-Club”. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova are o durată de 4 ani, fiind implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14 mln. 560 mii Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *