Actualitate

Coraportor APCE: Regiunea transnistreană plătește scump nerecunoașterea sa internațională

„Nu există, din păcate, o bunăvoință pentru dialog și pentru stabilirea unui plan care să conducă spre o soluție. Conflictul transnistrean este unic. Dacă e să îl comparăm cu celelalte conflicte înghețate, de la Nagorno-Karabach la Osetia de Sud, vedem că în Transnistria nu există o linie a frontului. Da, există acei pacificatori, forțe de menținere a păcii, dar se poate călători cu ușurință peste așa numita graniță de pe o parte a râului pe cealaltă, către Chișinău. Se poate spune că este un conflict înghețat…pașnic, iar oamenii s-au obișnuit să trăiască așa”, a notat oficialul.

Egidijus Vareikis a declarat că este vorba despre un conflict pașnic, dar care nu este legal, este vorba despre o regiune nerecunoscută de comunitatea internațională. Potrivit lui, transnistrenii sunt conștienți de asta și încearcă să inventeze o nouă istorie. „Recent am citit o așa numită istorie scrisă de transnistreni, potrivit căreia regiunea nu a fost niciodată parte a Moldovei, ci, dimpotrivă, Moldova s-a alipit Transnistriei în anii 40. Sigur, poate fi un exercițiu academic interesant, dar trebuie să ne raportăm și să acceptăm realitatea. Însă această situație este foarte costisitoare pentru Moldova”, susține co-raportorul APCE.

În opinia sa, costul nerecunoașterii regiunii este 5% din PIB şi acesta este prețul pe care cei din regiunea transnistreană trebuie să îl plătească. Și cine plătește – cei care lucrează și care generează afaceri și valoare adăugată. Potrivit lui, uneori politica nu este foarte ieftină, și ar fi mai bine pentru această parte a Moldovei să nu risipească acești bani. Dar asta este deocamdată decizia lor politică.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *