Interviu

Corina Bezer, membru al Blocului Unității Naționale: „Instabilitatea politică nu are altă soluție decât unirea Basarabiei cu România”

O putem vedea la marșurile unirii înfășurată în drapelul României sau împărțind trecătorilor panglici tricolore. La cei 21 de ani este vicepreședinte al Platformei Civice „Onoare, Demnitate și Patrie”, organizație care formează, împreună cu alte ONG-uri, Blocul Unității Naționale (BUN). Ne-am interesat cine face parte din platforma pe care o reprezintă și cum funcționează un ONG unionist.

– De ce ai considerat necesar să intri într-un bloc unionist?
– Ne-am gândit să ne alăturăm Blocului Unității Naționale anume pentru a depune toate eforturile și a realiza visul cel mare al tuturor românilor – Unirea. Ne-am adunat mai multe organizații cu scopul de a promova valorile naționale, tricolorul, tot ceea ce înseamnă românesc.

– Ce rol joacă Platforma Civică „Onoare, Demnitate și Patrie” în cadrul BUN?
– Vreau să precizez faptul că toate platformele care s-au înscris în BUN sunt pe picior de egalitate. Fiecare pune umăr la umăr pentru a pregăti acțiuni comune și evenimente extraordinare. Primul nostru mare eveniment pe care urmează să-l organizăm este Marea Adunare Națională de pe data de 5 iulie, unde sperăm să fie prezenți o mulțime de oameni ce sunt cu trup și suflet dedicați cauzei românești.

– Unde va avea loc evenimentul? PMAN a intrat în reparații.
– Vom încerca să ducem niște tratative cu Primăria mun. Chișinău. Dacă PMAN va fi închisă, vom organiza această manifestație în scuarul Catedralei.

– Cine face parte din platforma pe care o reprezinți?
– Avem peste 130 de membri. Sunt în special elevi din liceele capitalei, mai ales de la „Gheorghe Asachi”, unde am învățat și eu și unde mi-a fost cultivat spiritul patriotic. Toți membrii sunt voluntari activi. Acum desfășurăm campania „Moldovenii sunt români” anume pentru a informa oamenii despre idealul nostru. Tinerii reprezintă viitorul acestui neam, ei sunt cei energici, dornici de a face acțiuni concrete. Însă contăm și pe experiența celor mai în vârstă decât noi. Sunt deschise aplicările pentru toate ONG-urile care vor să aplice la BUN.

– Nu vă ciocniți de un anumit scepticism din partea tinerilor?
– Există două categorii de tineri: cei care deja s-au dezamăgit de situația politică din Moldova și au devenit indiferenți și cei care, din contra, văzând situația dezastruoasă din țară depun din ce în ce mai multe eforturi pentru a remedia această situație. Bineînțeles, încercăm să-i convingem și pe cei indiferenți, pentru că toată instabilitatea economică și politică nu are soluție decât unirea Basarabiei cu România.

– Cum supraviețuiește un ONG unionist?
– Chiar mulți ne întreabă de unde avem surse, cine stă în spatele vostru. Noi ne bazăm doar pe donații și pe cotizațiile de membru, dar, în special, donațiile sunt cele care ne ajută să supraviețuim ca ONG unionist. Sponsorizările și diferiți parteneri ne ajută să organizăm școli de vară, diverse acțiuni și chiar Marea Adunare Națională din 5 iulie. Nu suntem finanțați de vreun partid, suntem complet apolitici și nu dorim să ne transformăm într-un partid.

– Oamenii dau prognoze diferite. Tu când crezi că se va realiza Unirea?
– Visul nostru e ca unirea să fie în 2018, pentru că atunci se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. De aceea acum mai mult ca niciodată încercăm să depunem toate eforturile, să, discutăm cu oamenii, să le spunem că noi de fapt nu vrem să dispară statul R. Moldova sau oamenii să-și piardă identitatea, ci pur și simplu chemăm oamenii la unitate, pentru că aceeași limbă se vorbește și la București, și la Chișinău, hora care se joacă la Chișinău este aceeași care se joacă și la București, nu este nicio diferență, avem aceeași limbă, același trecut, tradiții comune, o mulțime de lucruri care ne unesc. Am rămas surprinsă când am văzut atâția oameni la Marșul Unirii de pe 16 mai. Societatea încetul cu încetul se trezește și sperăm ca la 5 iulie să fie și mai multă lume.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *