Corupţia omoară educaţia
În cadrul ei vor fi difuzate patru spoturi sociale care vor promova ideea că e de responsabilitatea şi în puterea fiecărui actor educaţional de a lua atitudine adecvată pentru a minimaliza fenomenele corupţiei. De asemenea, pe parcursul campaniei va fi pusă la dispoziţie o linie fierbinte la care cetăţenii R. Moldova vor putea sesiza cazurile de corupţie din sistemul educaţional.
Campania a fost lansată în cadrul unui curs public ţinut de către ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, în faţa studenţilor şi profesorilor de la Academia de Studii Economice din Moldova. La eveniment au fost prezentate primele două spoturi realizate în campania „Corupţia omoară educaţia”, după care studenţii, împreună cu ministrul, au discutat despre riscurile de corupţie în sistemul educaţional, precum şi modalităţile de promovare a acţiunilor antimită, antiplagiat şi anticopiat. „În cadrul discuţiilor, am constatat că, deocamdată, nu putem vorbi despre eradicarea corupţiei, ci despre diminuarea ei. Şi asta – pentru că lupta cu corupţia este un proces îndelungat, care presupune schimbarea mentalităţii astfel ca fenomenul corupţiei să nu mai fie unul tolerat în societate”, a menţionat Mihail Şleahtiţchi. Potrivit lui, factorii care generează corupţia sunt: situaţia economică precară, salariile mici, creşterea preţurilor. „În acest proces sunt implicaţi doi actori: cel care oferă mită şi cel care primeşte. Ambii merită, în egală măsură, să fie pedepsiţi. Este important să formăm nişte deprinderi de viaţă care ar exclude mita, copiatul sau plagiatul”, a subliniat ministrul Educaţiei.
Ca şi anul trecut, în această perioadă vor fi instituite două linii fierbinţi la care oricine va putea denunţa cazurile de corupere din sistemul educaţional. Prima linie deja funcţionează. Numărul 23.46.09 este disponibil zilnic, de luni până vineri, între orele 08.00-17.00.
Până în prezent, la minister au parvenit circa 90 de sesizări, dintre care o treime vizează acte de corupere: mită, note fictive, ruperea anumitor pagini din catalog sau lipirea altor noi pagini, mărirea exagerată a notei. Majoritatea absolută a cazurilor de corupţie sesizate la minister sunt anonime. Anul trecut, au fost înregistrate circa 130 de sesizări, dintre care 30% vizau cazuri de corupere.
Vox
„Un flagel care ne distruge personalitatea”
Raisa Ţurcanu, studentă
Sloganul „Corupţia omoară educaţia” este, într-adevăr, unul răsunător, tranşant, care ar trebui să ajungă la conştiinţa omului. Corupţia este un flagel care ne distruge personalitatea şi întreaga societate şi eu nu aş vrea ca şi copiii mei să trăiască într-o societate coruptă. Cred că eradicarea ei va fi posibilă numai dacă fiecare dintre noi se va implica în acest proces şi nu va mai avea o atitudine tolerantă faţă de aceasta.
Adrian Stanciuac, student
Corupţia este o maladie socială care, în ţara noastră, ia amploare pe zi ce trece, de aceea statul trebuie să întreprindă acţiuni concrete ca s-o distrugă. Cred că tinerii ar trebui să se implice activ în acest proces, pentru că noi, dacă am rămas în ţara noastră, trebuie să luptăm pentru un viitor mai bun. Campania lansată este binevenită, dar se cere să fie susţinută de acţiuni concrete, în caz contrar aceste spoturi se vor uita, iar corupţia va înflori mai departe.
Cristina Putregai, studentă
Nu ştiu dacă fenomenul corupţiei poate fi cu adevărat eradicat, pentru că este unul complex, care s-a înrădăcinat în societatea noastră. E necesar să începem, în primul rând, prin educarea tinerei generaţii într-un spirit de intoleranţă faţă de corupţie. Iar părinţii trebuie să fie foarte atenţi la acest proces, pentru că anume ei sunt cei care contribuie direct la răspândirea fenomenului. Copiii nu au bani ca să plătească pentru examene, de regulă, tot părinţii sunt cei care scot banul din buzunar ca să achite mita. Reuşita campaniei va fi garantată numai dacă fiecare membru al societăţii se va implica în ea, ca să spună „NU!” atunci când i se propune să dea mită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!