Cosmin Dinescu, ales șeful misiunii UE în R. Moldova
Actualul ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, a fost ales în funcția de șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM). Diplomatul a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane. Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023, înființarea acesteia fiind puternic susținută de România, scrie Radiomoldova.md.
„EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și constituie o reușită a implicării constante și insistente a României și a MAE pentru creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestei țări. Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani. Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, transmite MAE.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat această decizie, menționând că această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române/
„Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova.
Vă amintim că pe 24 aprilie, Consiliul European a instituit misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Obiectivul acestei misiuni civile, potrivit unui comunicat al instituției europene, este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!