Economie

Cotaţia barilului de petrol a coborât sub 70 de dolari pentru prima dată după 2021 / Veniturile Rusiei, afectate de sancțiuni

Cotaţia barilului de petrol a coborât sub 70 de dolari pentru prima dată după 2021, pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul economic potenţial al problemelor de la Credit Suisse, după falimentul Silicon Valley Bank, scrie AFP. Însă unul din efecte a fost că rubla a scăzut cu 0,7% în fața dolarului, arată Reuters.

În paralel, Agenția Internațională pentru Energie arată că veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut la aproape jumătate în februarie, comparativ cu anul trecut.

Cotaţia barilului de petrol a coborât sub 70 de dolari

În jurul orei 11:10 GMT, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) era în scădere cu 1,65%, până la 70,15 dolari, după ce anterior a coborât cu 2,2%, până la 69,76 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după data de 20 decembrie 2021.

Echivalentul european, ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai, era cotat în scădere cu 1,43%, până la 76,34 dolari per baril.

În paralel, acţiunile băncilor europene BNP Paribas, Société Générale şi Commerzbank au înregistrat miercuri o cădere de peste 10%, în timp ce acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 20%, după ce principalul acţionar al băncii elveţiene, Saudi National Bank, a anunţat că nu îşi poate majora participaţia de 10% din cauza unor reglementări.

Veniturile Rusiei, afectate de sancțiuni

Veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut la aproape jumătate în februarie, comparativ cu anul trecut, ca urmare a înăspririi sancțiunilor impuse țării de puterile occidentale, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Țara a câștigat 11,6 miliarde de dolari din exporturile sale de petrol luna trecută, după ce Uniunea Europeană a impus o interdicție asupra produselor petroliere rusești, alături de un plafon de preț convenit cu Grupul celor Șapte și Australia, potrivit AIE.

Această sumă a fost în scădere față de 14,3 miliarde de dolari în ianuarie și o scădere de 42% față de cele 20 de miliarde de dolari obținute în februarie 2022. Cu toate acestea, Rusia a continuat să livreze „aproximativ aceeași” cantitate de petrol pe piețele mondiale, potrivit AIE, care oferă consultanță națiunilor bogate.

„Acest lucru indică faptul că regimul de sancțiuni al G7 a fost eficient în a nu restricționa livrările globale de țiței și produse, reducând în același timp capacitatea Rusiei de a genera venituri din exporturi”, a declarat AIE.

În februarie, exporturile de petrol rusesc au scăzut cu 500.000 de barili pe zi, la 7,5 milioane de bpd, cu o scădere mare a livrărilor către UE, dar a fost încă aproape de nivelurile de dinainte de război.

„Datele recente de urmărire a petrolierelor sugerează că Moscova a reușit să redirecționeze cea mai mare parte a barilului destinat anterior UE și SUA către noi piețe de desfacere în Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Deși a avut un succes relativ în susținerea volumelor, veniturile din petrol ale Rusiei au fost afectate”, a precizat AIE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *