Economie

Cotaţiile petrolului au depăşit, temporar, 120 de dolari pe baril, luni, după ce Arabia Saudită a majorat preţul oficial al petrolului său destinat Asiei

Cotaţiile petrolului au depăşit luni 120 de dolari pe baril, temporar, în timpul unor tranzacţii agitate, susţinute de decizia Arabiei Saudite de majorare a preţului oficial al petrolului destinat pieţei asiatice, cu livrare în iulie, şi pe fondul îndoielilor că o ţintă de producţie mai mare a producătorilor din cadrul OPEC+ ar atenua deficitul de ofertă, transmite Reuters.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 4 de cenţi, până la 119,76 dolari barilul, la ora 16:22 GMT (19:22 ora României), după ce în timpul tranzacţiilor a atins un maxim de 121,95 dolari.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 8 de cenţi, sau cu 0,1%, la 118,95 dolari pe baril, iar în timpul şedinţei au atins un maxim al ultimelor trei luni, de 120,99 dolari.

Arabia Saudită a majorat preţul oficial de vânzare al petrolului său arab uşor cu livrare în luna iulie, în Asia, cu 2,10 dolari faţă de iunie, până la o primă de 6,50 dolari, cea mai mare înregistrată din mai, când preţurile au atins maxime istorice din cauza îngrijorărilor legate de întreruperile aprovizionării din Rusia.

Creşterea preţului a urmat deciziei de săptămâna trecută a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a aliaţilor săi, denumiţi împreună OPEC+, de a creşte producţia pentru iulie şi august cu 648.000 de barili pe zi, sau cu 50% mai mult decât era planificat anterior. Ţinta crescută a fost răspândită în toţi membrii OPEC+, dar mulţi dintre aceştia au puţin spaţiu pentru a creşte producţia, inclusiv Rusia, care se confruntă cu sancţiuni occidentale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.