CSI / Rusia

Cotidianul american Wall Street Journal despre „putinism”: Este ca și cum ai analiza o salată rusească

A încerca să înțelegi putinismul este ca și cum ai încerca să analizezi o salată rusească. Bucăți neatractive de carne și legume plutesc într-un lichid lipicios. Mănânc-o și s-ar putea să te îmbolnăvești, iar acesta este cu siguranță efectul celor 15 ani asupra corpului politic din Rusia. Țara nu este chiar o dictatură, dar nu este nici o democrație. Regimul lui Vladimir Putin este mai degrabă o cleptocrație combinată cu populism cinic – dar ce este cu exactitate, și pentru ce anume luptă?

Din primele pagini din cartea lui Laqueur aflăm că putinismul nu este fascism, el spune că aceasta nu este o analogie ‘de ajutor’. Preferă să-i spună doctrină. Este un amestec de retorică anti-Occident, teoriile conspirației, regilie și naționalism, folosite pentru a suporta o viziune globală în care Rusia, alături de liderii săi este virtuoasă, iar lumea malignă, iar sacrificiile sunt necesare pentru a proteja pe unul de celălalt.

Laqueur aduce argumente care vorbesc de la sine. Geopolitica (o obsesie rusească) este un termen lipsit de sens. Gânditorii putiniști ar putea să explice la fel de bine politica mondială cu termodinamica. Ideile conspiraționștilor ruși cu cine conduce lumea (familia Rothschilds) sunt depășite; ei ar trebui, sugerează el, să se aboneze la Bloomberg pentru a vedea cine deține puterea economică”, a scris Lucas.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *