Externe

Creditele de la firme-fantoma, capcane pentru cei creduli

Tot mai multi romani stabiliti in Italia cad victime unor inselatorii ale asa-ziselor institutii intermediare de creditare. Schema e simpla: ei afla despre o societate financiara ce acorda imprumuturi in conditii avantajoase, achita un avans de cateva sute de euro contra promisiunii ca, in cateva zile, le va fi aprobat creditul, apoi afla cu stupoare ca cererea lor nu mai este aprobata si pierd astfel banii lasati in avans.

Ileana C., de 45 de ani, de la Roma, povesteste ca a aflat de la alti romani imigranti ca se poate obtine un credit foarte simplu daca are un contract legal de munca. „Aveam nevoie de vreo zece mii de euro. O cunoscuta, tot romanca, mi-a dat fluturasul unei societati specializate in acordarea de credit”. Conditiile pareau foarte bune asa ca nu a ezitat sa contacteze firma. „M-am prezentat impreuna cu sora mea la oficiul lor. La inceput parea totul in regula. Au cerut documentele, codul fiscal si contractul de munca. Dupa ceva vreme m-au anuntat ca banca a acceptat dosarul meu si ca voi obtine creditul fara probleme”, a relatat ea. Tanarul care a consiliat-o i-a cerut 400 de euro avans, bani pe care a asigurat-o ca-i va recupera odata cu obtinerea sumei dorite. „I-am dat 400 euro, fara nicio retinere, bucuroasa ca in cateva zile as putea obtine creditul, fara sa am la mana nici o chitanta, nici un contract, nimic”, mai povesteste femeia. Dupa o saptamana in care nu a primit nicio veste, Ileana a inceput sa sune la firma de intermediere. De cateva ori a fost bruscata la telefon. Dupa alte cateva zile, romanca a fost informata prin telefon ca nu poate primi creditul deoarece nu are cont bancar si viza de resedinta in Italia. „Aveam un presentiment urat. Dar m-am dus in aceeasi zi la primarie sa-mi fac actele pentru resedinta. Mi-am facut si un cont bancar”, mai spune ea. S-a prezentat cu aceste acte la firma, dar a fost refuzata din alte motive inventate. Cand a cerut banii inapoi, secretara i-a aratat contractul pe care scria ca cei 400 euro reprezinta comisionul societatii. „Mi-am dat seama ca totul a fost o inselatorie. Nu exista, de fapt, nicio cerere de-a mea adresata vreunei banci”, spune femeia. Ileana a povestit prin ce a trecut familiei unde lucreaza. Unul din fiii batranei pe care o ingrijeste lucreaza in domeniul financiar si a ajutat-o sa-si recupereze toti banii. Un alt caz este al Silvanei C., de la Roma, care a pierdut astfel 300 de euro. Cand si-a cerut banii inapoi i s-a spus ca au fost „cheltuiti pentru telefoane si faxuri”.

Expertii financiari recomanda tuturor sa fie foarte atenti la conditiile impuse de agenti financiari si sa nu plateasca niciodata in avans comisionul. „Este normal ca agentul sa-si puna un comision. Dar acesta trebuie convenit din capul locului si platit la sfarsit, cand suma se afla deja in cont”, spune expertul Adrian Gligor.

Dupa „Gazeta Romaneasca”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *