Finanţe

Creditele imobiliare pentru tinerele familii devin inaccesibile

Atunci când nu au sume necesare în cont, și nici o locuință, cetățenii se gândesc să apeleze la un credit bancar pe termeni de 10 sau 20 de ani. De obicei, tinerele familii ajung în situația că trebuie să facă rost de bani pentru cumpărarea unei locuințe. În timp ce băncile se întrec în oferte pentru creditele imobiliare, puţini dintre potenţialii clienţi ajung să semneze contractele de împrumut. De cele mai multe ori, doritorii de a cumpăra o locuinţă cu bani de la bancă renunţă, pentru că nu au salariul potrivit, iar dobânda este mult prea mare.

În anul 2014 s-a observat o scădere a numărului de apartamente date în folosință. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul apartamentelor date în exploatare în ianuarie-martie 2014 s-a micşorat cu peste 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă în 2013, iar în mun. Chișinău – cu 27%. Economiştii susţin că principalul motiv al stagnării pieţei sunt preţurile mari la imobile. În același timp, băncile oferă credite pentru doritorii de a procura imobile prin sistemul de creditare. Dar ofertele de pe piața locală sunt prea usturătoare pentru cetățenii de rând. Potrivit unui top al Agenţiei Imobiliare Penny Lane Realty, Republica Moldova se numără printre ţările cu cele mai scumpe credite ipotecare, plasându-se pe locul 50 din 60 de ţări.

Creditele accesibile măresc numărul cumpărătorilor

Adrian Balmuș, directorul financiar al unei companii de construcții din capitală, a declarat că „datorită creditelor accesibile pe care le oferă băncile în ultimul timp, în medie 10% dintre clienții noștri au procurat apartamente prin sistemul de creditare în 2014”. Dar deprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă are efecte din ce în ce mai nefaste asupra capacității de plată a populației și asupra întregii economii naționale. „Creșterea valutelor internaționale va reduce din dorința clienților de a cumpăra imobile. Acum așteptăm stabilizarea cursului monedei naționale și să vedem care va fi reacția cumpărătorilor”, a adăugat acesta.

„Creditele luate în valută sunt dificile”

În 2012, Natalia T. a luat un credit în valută străină pentru procurarea unui apartament în Durlești. „Am luat credit pentru că eram însărcinată cu al doilea copil și ne trebuia un apartament. Pentru că nu dispuneam de toată suma, am decis să luăm un credit”, a spus tânăra. Pentru procurarea unui apartament cu două camere, ea a luat un împrumut de 20 mii de dolari pentru o perioadă de 10 ani. La un moment dat însă dolarul a început să se întărească față de moneda națională și tânăra familie era nevoită să plătească mai mult către bancă. „Până la urmă, noi am achitat la bancă tot restul creditului și am scăpat de datorie, pentru că devenise prea dificil”, a spus Natalia. „Noroc de părinții care ne-au ajutat, căci altfel nu reușeam”, Natalia este una dintre norocoase în care venitul mediu în familie este de circa 14 mii de lei. În așa fel, ea a reușit să procure un apartament printr-un credit și să îl achite înainte de termen.

Câştigul salarial mediu în anul 2014 a constituit 4172,0 lei

Desigur, nu toți tinerii din țară au parte de un salariu bun, cu care și-ar permite să își procure un apartament în credit. Mihaela Canțer se numără printre tinerele mămici care își dorește să aibă propria locuință. Acum ea trăiește cu soțul și copilul în chirie, pentru care achită o sumă de 150 euro lunar. După calculele lor, acești bani ar putea fi plătiți pentru un credit, chiar dacă ar fi pe o perioadă mai lungă de timp. „Ne-am gândit să luăm un credit pentru procurarea unui apartament. Banii oricum se duc în vânt. Având un credit mobiliar, îi vom investi, cel puțin, în propria casă”, a spus tânăra. Au căutat la bănci o ofertă convenabilă pentru credit și erau siguri că au găsit-o. Dar în ultimele luni, devalorizarea monedei naționale și valul de scumpiri i-a pus pe gânduri. „Deocamdată nu suntem deciși de pasul care urmează să îl facem. Nu e nimic stabil atât cu euro, cât și cu leul”, a adăugat aceasta. Venitul mediu în familia Mihaelei este salariul soțului în valoare de 4000 de lei.

Experții economici susțin că viitorul nu sună deloc bine pentru facilitarea accesului la creditare, în special la creditele imobiliare, care în ultimii 2 ani au înregistrat creșteri solide după volumul creditelor noi acordate.

„Presiunea creditelor va deveni insuportabilă”

În ultimul timp, majoritatea băncilor și-au creat produse de credite ipotecare prin care rata dobânzii este legată de rata de bază. Ținând cont că în ultimele două luni rata de bază a crescut succesiv cu un total de 10 puncte procentuale, situația este realmente dramatică în special pentru cei care au contractat deja credite și se vor trezi în situația de a fi nevoiți să achite rate lunare mult mai mari. „Ținând cont și de valul de scumpiri care are loc, este clar că pentru multe familii presiunea creditelor va deveni insuportabilă. În situația de acum, cred că foarte multe persoane au renunțat pentru moment la contractarea unui credit pentru imobil în așteptarea poate a unor vremuri mai bune” a adăugat expertul Stas Madan.

Experții pieței imobiliare susțin că, în anul ce urmează, se prognozează o creștere a prețurilor la imobile, în funcție de situația economică. „Criza de pe piața financiară și devalorizarea continuă a leului față de euro și dolar va duce la majorarea prețului la imobil. Dacă în euro, prețul la apartamente va scădea cu circa 10 la sută, atunci în lei costul imobilului va crește cu 5%, din cauza devalorizării accentuate a monedei naționale față de principalele valute de referință în ultimele luni”, a declarat Nicolae Ostafeiciuc.

Ratele creditelor ipotecare în țările dezvoltate sunt mult mai mici decât în statele în curs de dezvoltare. În anul 2014, rata medie pentru creditele ipotecare din Marea Britanie era de 2.50%, iar în Statele Unite ale Americii aceasta a ajuns până la 4%. În România rata medie a creditelor ipotecare a fost de 9.36%, în Ungaria de 8.00%, iar în Cehia de 2.95%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *