Politică

Creditul rusesc „Coordonat cu partea moldovenească” – Un nou jaf de miliarde cu implicarea lui Dodon și a Moscovei

Ce înseamnă „согласовано с молдавской стороной”?

Acordul semnat la Moscova de ambasadorul Andrei Neguță, conține mai multe prevederi dubioase. Art.7 pct.2 din Acord prevede că – dacă agenții economici moldoveni au datorii față de băncile rusești în condițiile în care aceste credite au fost ”coordonate cu partea moldovenească” (согласовано с молдавской стороной), datoriile respective devin datorii ale statului Republica Moldova.

Acordul nu definește clar ce înseamnă „coordonat”. Acest termen este unul mai mult publicistic decât juridic, care poate fi interpretat extrem de larg. În lipsa unei definiri clare, din care ar rezulta exhaustiv cum trebuie înțeleasă sintagma ”согласовано с молдавской стороной”, mâine orice debitor față de ruși va invoca că suma datorată „a fost coordonată la cel mai înalt nivel”.

Este curios faptul că nici într-un acord de credit semnat de Federația Rusă, cu alte state, nu există clauze similare, potrivit cărora datoriile agenților economici din aceste state ar deveni datorii ale statului semnatar. Această clauză indică asupra unor dubii rezonabile, că în spatele acestui acord există niște aranjamente ascunse de ochii lumii, care prevăd anumite scheme și inginerii financiare. Creditul rusesc este deja perceput de opinia publică ca și „FURTUL MILIARDULUI 2”.

Coaliția PD-PSRM a început să dea semne clare de neliniște. În prima jumătate a zilei de ieri, PSRM a venit cu un comunicat, în tradiționalul limbaj de lemn, în care titlul nu prea coincide cu conținutul… Titlul comunicatului este „Fracțiunea PSRM va susține semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă”, în timp ce conținutul este de umplutură: de la situația pandemică, la bugetul de stat și acordul cu FMI. Doar în ultima frază a fost strecurată ideea, că PSRM va susține „semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă”, iar pentru a diminua cumva impactul acestei decizii, a menționat că vor sprijini și semnarea contractelor de împrumut cu Fondul Monetar Internațional.

Se pare că anumite dubii, referitor la partea invizibilă a Acordului de împrumut, au apărut chiar și în interiorul fracțiunii PSRM. Peste câteva ore, acest comunicat dispare de pe pagina oficială a PSRM, fiind înlocuit cu o acțiune sincronizată a celor două partide de guvernământ (PDM-PSRM), care au publicat pe paginile lor de partid două comunicate identice prin care solicită Ministerului Justiției să vină cu explicații în legătură cu creditul pe care urmează să-l ofere Federația Rusă.

A fost sau nu „coordonată cu partea moldovenească” livrarea gazelor pentru Moldova?

Pentru a induce opinia publică în eroare, majoritatea parlamentară a solicitat Ministerului Finanțelor o informație privind „existența unor datorii sau împrumuturi garantate de stat către Federația Rusă”, în timp ce acordul nu se referă la „împrumuturi garantate de stat” ci la împrumuturi ”coordonate cu partea moldovenească”.

Potrivit mai multor estimări, datoria pentru gaze, inclusiv cea acumulată de regimul marionetă de la Tiraspol constituie peste 6 miliarde de dolari. Desigur că această datorie n-a fost „garantată de stat către Federația Rusă”. Dar, livrarea gazelor pentru Moldova a fost „coordonată cu partea moldovenească”?

Răspunsul îl găsim în una din sutele de declarații de acest gen ale oficialilor moldoveni. Igor Dodon, fiind întrebat de presă, dacă este adevărat că gazul se va scump cu 20%, a răspuns: «Я считаю, что есть предпосылки цены на газ не повышать. Но для этого нужно договориться с Газпромом. У меня была встреча с Миллером Алексеем Борисовичем, кстати, тоже водолей» („Eu consider că sunt indicii ca prețul la gaz să nu crească. Dar pentru asta trebuie să ne înțelegem cu Gazprom-ul. Eu am avut o întrevedere cu Miller Alexei Borisovici, care de altfel, tot este vărsător„).

În acest caz, livrarea gazelor a fost sau nu „coordonată cu partea moldovenească”, în sensul acordului semnat de Andrei Neguță la Moscova? În lipsa unei definiri exacte a acestei sintagme, orice înțelegere, chiar și una neoficială poate fi calificată ca fiind „coordonată cu partea moldovenească”. Toate discuțiile purtate de Igor Dodon și Alexei Miller nu sunt discuții dintre doi „Vodoley” (vărsători), ci discuții dintre doi oficiali. Companiile transnaționale, cum este GAZPROM, stenografiază toate discuțiile purtate și pot fi oricând prezentate ca dovezi ale „coordonării” anumitor decizii.

Rusia este percepută de lumea civilizată ca un stat mafiot

Creditul Rusesc nu poate fi calificat din perspectivă comercială sau creditară. Rusia este percepută de lumea civilizată ca „mafia-state” (stat mafiot). Un stat mafiot necesită o abordare total diferită chiar și de statele autoritare. Din aceste motive, orice relație financiară cu guvernul rus este privită în principal din această perspectivă.

Definirea „partenerului strategic de la est” ca stat mafiot, presupune că Rusia recurge la cele mai diverse mijloace de a corupe și de a propune „afaceri” regimurilor corupte și izolate, pentru a-și extinde influența și pentru a le controla pe acestea”. Cunoscutul jurnalist lituanian M. Laurinavičius, declara în cadrul ședinței Comisie pentru Securitate și Cooperare în Europa: „Nu avem de-a face cu un stat autoritar obișnuit. Avem de-a face cu un stat mafiot. Kremlinul își propune nu doar realizarea unor obiective de politică externă, ci și capturarea instituțiilor. Iar scopul final este, dacă este posibil, să captureze întregul stat ”.

Este suficient să analizăm lista regimurilor, pe care le „creditează” Kremlinul: Republica Centralafricană, Bielarusul, Serbia, Venezuela, Bangladeshul, Cuba sau Indonezia. Bună companie a ales Dodon pentru țara noastră. Orice comentarii sunt de prisos.

Regimul cleptocratic-imperial a lui Vladimir Putin, nu „crede lacrimilor” și nici declarațiilor de dragoste ale șmecherilor de pe malurile Bâcului. Putin are o agendă proprie, foarte clară și aceasta vizează refacerea imperiului. În aceste condiții, este absolut clar, că acceptând așa numitul „credit rusesc”, de fapt, acceptăm un măr otrăvit. În 2003, Vladimir Voronin a avut curajul să refuze un alt măr otrăvit, care la acea vreme era semnarea memorandumului Kozak. Va avea Igor Dodon curajul să facă același lucru cu „creditul rusesc”? Dacă o va face, va reuși să-și mai spele cumva imaginea de trădător de țară pe care o are. Dacă nu o va face, înseamnă că este parte al acestor aranjamente oculte, absolut găunoase pentru Republica Moldova.

Igor Dodon a anunțat că nu exclude organizarea alegerilor parlamentare anticipate, odată cu prezidențialele. De fapt, îi amenință pe democrați că dacă nu vor sprijini ratificarea Acordului în Parlament, îi va „băga” în alegeri.  Înseamnă că miza pentru el este suficient de mare ca sa arunce tara în haos pe timp de pandemie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *