Economie

Creşterea economică a Moldovei a încetinit

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD) a micşorat prognoza de creştere economică a R.Moldova pentru anul 2012 de la 4 la sută la 2,5%, comunică Moldpres cu referire la raportul BERD privind perspectivele economice regionale dat publicităţii astăzi.

„După doi ani de recuperare rapidă după criza financiară, creşterea producţiei din
Moldova a încetinit ca urmare a slăbirii cererii externe şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile”, constată experţii BERD. „Pe termen scurt, adaugă ei, perspectivele de creştere economică sunt nesigure şi depind de evoluţia exporturilor, remitenţelor şi investiţiilor, inclusiv după alegerile recente ale preşedintelui”.

BERD este mai pesimistă şi în ceea ce priveşte evoluţia economiei moldoveneşti în
anul 2013, anticipând o creştere de 3,5% faţă de 4,5% cât prognoza anterior.

Prognozele BERD arată la o creştere în 2012 de trei la sută în ţările ex-sovietice
din Europa de Est, cu excepţia Federaţiei Ruse. Previziunea pentru această regiune a
fost majorată cu o zecime de punct procentual în acest an. Principalii parteneri comerciali ai Moldovei – Federaţia Rusă, Ucraina şi România, vor obţine în 2012 o creştere de respectiv 3,1%, 2,5% şi 0,8%, se mai arată în raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. BERD a revizuit în scădere cu 1,1 puncte procentuale referitoare la creşterea economiei ruse, iar pentru România cu 0,4 puncte procentuale şi a menţinut previziunile pentru Ucraina.

Ministerul Economiei şi Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere a Produsului Intern Brut în 2012 cu 3 la sută până la 90,1 miliarde lei. Prognoza de creştere a economiei moldoveneşti a fost redusă în luna mai de la 4 la 3 procente.

Sursa: Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *