Criza a lovit din plin Republica Moldova, dar România o poate salva
Chiril Gaburici, care a demisionat din funcţia de premier pe 12 iunie, le-a reproşat recent politicienilor că l-au lăsat de unul singur, fără pârghii, în faţă unei provocări economice care ar putea genera insolvabilitate. În lipsa unui acord de finanţare cu FMI, Republica Moldova nu va putea evita colapsul, a spus premierul. FMI, însă, condiţionează deblocarea relaţiilor cu Republica Moldova prin lichidarea celor trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) implicate în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar.
FMI şi Banca Mondială şi-au stopat proiectele de finanţare a Republicii Moldova, iar UE ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei, din cauza neonorării angajamentelor, iar în aceste condiţii, peste cel mult opt săptămâni, statul va intră în incapacitate de plata, arată Deutsche Welle. Mai mult, politicienii moldoveni au decis nu lichidarea băncilor cu probleme (aşa cum au cerut Chiril Gaburici, FMI şi BM), ci naţionalizarea Băncii de Economii.
Populaţia a început deja să simtă efectele disfuncţiilor din sistemul financiar-bancar al ţării, iar BNR din Republica Moldova a acordat deja un credit în valoare de 800 milioane lei Băncii de Economii, pentru a o ajută să ţină piept retragerii masive a depozitelor de către clienţi.
"În Republica Moldova este un sistem foarte fragil, cel financiar-bancar, puternic influenţat de către finanţa estică. Nu s-a emancipat, iar noi, pe de altă parte, nu avem investiţii acolo. Dar, dispunem de o relativă stabilitate macroeconomică şi suntem în poziţia în care putem sări în ajutorul Republicii Moldova, aşa cum alţii ne-au sărit şi nouă în ajutor la momentele potrivite cheie, la aderarea în NATO şi la Uniunea Europeană. Nu mai avem timp de pierdut pe politici şi discuţii. Acum este momentul de acţiune, deoarece Republica Moldova reprezintă un aliat esenţial şi strategic pentru noi", a declarat analistul economic Adrian Mitroi, pentru wall-street.ro.
România, lobby puternic pentru Republica Moldova?
FMI a recomandat Guvernului de la Chişinău să urgenteze măsurile de soluţionare a creditelor neperformante, să relaxeze piaţă muncii şi să îmbunătăţească mediul de afaceri, pentru a evita o degradare substanţială a economiei. Relaţiile Republici Moldova cu FMI s-au blocat cu doi ani în urmă din cauza neonorării unor angajamente de către Guvernul de la Chişinău.
În aceste condiţii, ajutorul pe care România l-ar putea acordă ţării vecine trebuie să fie într-un format acceptabil de către Uniunea Europeană. "Noi ne putem transformă în avocatul lor. Putem face lobby, deaorece spre deosebire de cât suntem noi de emancipaţi, în Republica Modova însă există o societate înapoiată, atât la nivel legislativ, cât şi de relaţii de business, de corporate government şi investiţii străine. Este o societate îngrozitor de înapoiată. Ei se uită la noi aşa cum ne uităm noi la occident", a spus Adrian Mitroi.
Directorul Băncii Mondiale (BM) pentru Moldova, Alex Kremer, a anunţat marţi blocarea relaţiilor cu Chişinăul, ceea ce înseamnă că Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Alex Kremer a spus că relaţia BM cu Republica Moldova va rămâne îngheţată "până când autorităţile moldovene vor întreprinde acţiuni decisive" pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar.
"Noi recomandăm autorităţilor că cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc că banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale pe viitor. Nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor", a atenţionat Alex Kremer.
"Ar fi ilogic şi iresponsabil că Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acţionarilor săi prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri că sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din dos, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar", a comentat Kremer.
Criza economică din Republica Moldova a început cu prăbuşirea monedei naţionale
În aceste condiţii, fostul ministru moldovean al Finanţelor Veaceslav Negruţă a explicat că autorităţile moldovene au la dispoziţie cel mult 6 – 8 săptămâni pentru a evita un colaps. Riscul că Guvernul să nu-şi mai poată onora plăţile interne este major. Leul moldovenesc a început să se deprecieze din nou, la cinci zile după căderea guvernului condus de Chiril Gaburici. Conform celor mai pesimiste scenarii, noul val de devalorizare a monedei naţionale s-ar putea opri la 40 de lei pentru 1 Euro, faţă de 20 de lei cât era miercuri, 17 iunie.
În 2015, datoria externă a Republicii Moldova va ajunge la 100% din PIB. În luna mai, curent, Fondul Monetar Internaţional a revizuit radical prognozele privind evoluţia economiei şi estimează că în acest an PIB va scădea cu 1%, faţă de creşterea de 3,5% prognozată în raportul din octombrie 2014. FMI mai arată că în 2015 datoria publică se va majoră cu peste 52%, cea mai mare creştere din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, această ajungând să reprezinte 48% din PIB, comparativ cu 31,5% în anul 2014 şi 23,8% în 2013.
"Experienţă noastră cu FMI şi cu plasele de siguranţă, o putem utiliza în acticitatea de lobby pentru Republica Moldova. Este responsabilitatea noastră, indiferent că ne place sau nu, faţă de republica-sora a noastră. Dar, această responsabilitate nu este doar politică şi la nivel declarativ, ci poate chiar strict financiară. Noi trebuie să găsim nişte modalităţi să-i ajutăm. Dispunem de stabilitate financiar-bancară la standard european. Evident putem face transfer de cunoştinţe acolo. Noi suntem deja experţi în astfel de situaţii critice", mai crede Adrian Mitroi.
sursa: wall-street.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!