CSI / Rusia

(CRIZA DIN UCRAINA) Oligarhii nu renunţă la „legea junglei“

Confruntarea dintre preşedintele Petro Poroşenko şi oligarhul Igor Kolomoiski, guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, a căpătat dimensiuni noi în ultimele zile şi a culminat, miercuri, cu demiterea acestuia de către preşedinte.

Demiterea lui Igor Kolomoiski, guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, a fost un şoc pentru aliaţii occidentali ai Ucrainei, dezvăluind formidabilele sfidări cu care se confruntă ţara. Kolomoiski, unul dintre oamenii cei mai bogaţi din Ucraina, numit guvernatorul regiunii industriale Dnepropetrovsk, a fost un partizan devotat -Kievului, cunoscut pentru folosirea vastelor sale resurse pentru finanţarea unităţilor paramilitare cu scopul opririi avansării separatiştilor pro-ruşi. În acelaşi timp, oligarhul şi-a stabilit propria bază de putere în apropierea liniilor frontului, a realizat legături cu partide naţionaliste, cărora le oferea fonduri şi a organizat batalionul militar Azov. Şi, în -ultimul timp şi-a îndreptat „tunurile” asupra Kievului, încercând să obţină controlul societăţilor de energie care sunt deţinute în majoritate de stat, dar care ani de zile au fost controlate de -Kolomoiski.

Aliaţii preşedintelui Poroşenko au declarat că în ultimele zile şeful statului s-a angajat într-o bătălie pentru diminuarea puterii oligarhilor, care ani de zile au obţinut enorme câştiguri financiare exploatând întreprinderile fostei republici sovietice în timp ce veniturile per locuitor sunt printre cele mai mici din Europa. Guvernul a decis să-şi asume riscul ca, înfruntând un miliardar puternic şi aliat în lupta contra separatiştilor, să destabilizeze o situaţie politică deja tensionată.

Bătălia pentru firme energetice

Joia trecută, preşedintele Poroşenko l-a înlocuit pe directorul general al societăţii Ukransnafta, întreprindere de stat, proprietara oleoductelor ucrainene. Directorul înlocuit era un om al lui Kolomoiski şi a fost acuzat că lua decizii care îl favorizau pe acesta. Tentativa de numire a unui nou director a fost întreruptă de firma de bodyguarzi a oligarhului, rezultând scene haotice şi busculade, geamuri sparte şi o explozie de înjurături ale magnatului contra unui ziarist. Duminică, oameni în uniforme, unii înarmaţi, s-au agitat în jurul sediului Ukrnafta, supervizând construirea unui grilaj metalic în jurul intrării. „Nu sunt necunoscuţi, sunt oamenii întreprinderii private de securitate fondată de Ukrnafta”, declara un deputat pro-Poroşenko. Şeful serviciului de securitate ucrainean a precizat că există legături între administraţia regională a Dnipropetrovsk, condusă de Kolomoiski şi grupuri criminale implicate în contrabandă şi răpiri. Referitor la reducerea influenţei lui Kolomoiski, mai multe voci susţin că „dacă nu se face acum, va fi prea târziu”.

Kolomoiski, care neagă orice malversaţiune, a declarat că protejează securitatea naţională şi a acuzat magnaţii rivali că încearcă să preia controlul întreprinderilor. „Este o sfidare pentru preşedinte”, a declarat Serghei Lescenko, deputat din blocul lui Poroşenko. „Este o exigenţă a Maidanului ca oligarhii să îşi piardă puterea şi statul să o preia”, a mai precizat deputatul referindu-se la manifestaţiile de stradă de anul trecut din Piaţa Maidan din Kiev care au dus la înlăturarea preşedintelui pro-rus, Viktor Ianukovici.

Tentativa de „domesticire” a oligarhilor a primit susţinerea vocală neobişnuită a ambasadorului american Geoffrey Pyatt, care într-un interviu la radio arăta că magnaţii nu mai pot reveni la vechile metode. După o reuniune, vineri, cu Kolomoiski, ambasadorul declara: „Cred că a înţeles, asemenea majorităţii liderilor politici de astăzi, că mediul s-a schimbat şi legea junglei, care exista sub Ianukovici, este o reţetă catastrofală pentru Ucraina”. Pyatt a mai subliniat că noua conducere a Ukrtransnafta trebuie decisă prin lege şi nu „cu muşchii”.

Bodyguarzi pentru interese personale

Tensiunile latente dintre preşedinte şi Kolomoiski au explodat la vedere după ce guvernatorul a propus preluarea controlului a două societăţi de energie vitale în care el deţinea deja o participare minoritară. Oameni înarmaţi, aparent fideli lui Kolomoiski, au ocupat sediile celor două întreprinderi din Kiev, împiedicând noile conduceri să intre în clădiri. Operaţiunea a relevat un scenariu de coşmar pentru aliaţii occidentali ai Ucrainei, care erau deja prudenţi asupra miliardelor de dolari alocaţi ca susţinere economică a unei naţiuni fragile care a întârziat să ia măsuri pentru a lupta contra corupţiei.

Potrivit responsabililor şi parlamentarilor, ani de zile, Kolomoiski a controlat efectiv Ukrnafta şi Ukrtransnafta, ceea ce i-a permis să înlăture concurenţii. Oligarhul declară că împarte controlul societăţilor cu statul şi încearcă să le facă să funcţioneze, susținând că intervenţiile de joi şi duminică ca fiind destinate protejării întreprinderilor de importanţă -strategică de „sabotorii ruşi” şi de rivali. Lescenko, fost ziarist de investigaţii, a încercat în Parlament să obţină reducerea puterii lui -Kolomoiski. Joia trecută a fost adoptată o lege privind scăderea pragului pentru un cvorum la reuniunile consiliilor de administraţie ale întreprinderilor de stat, ceea ce va permite efectiv guvernului să înlăture gestionarii loiali lui Kolomoiski în Ukrnafta.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *