Externe

Criza imigranților: Peste un milion de refugiați au ajuns în Europa pe mare

Aproximativ 844.000 de persoane au venit în Grecia din Turcia vecina. Cele mai multe dintre celelalte persoane – peste 150.000 – au traversat Mediterana din Libia în Italia.

Este vorba despre cea mai importanta criza a migranților cu care se confruntă Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent. Numărul nou-sosiților pe mare a crescut considerabil începând din 2014, când au fost înregistrate peste 216.000 de persoane.

„Un număr tot mai mare de refugiați și migranți încearcă cu disperare să ajungă în Europa, la bordul unor ambarcațiuni și bărci improprii călătoriei pe mare”, a anunțat UNHCR marți, pe site.

„Vasta majoritate a celor care încearcă această traversare periculoasa are nevoie de protecție internațională, fugind din calea războiului, violenței și persecuției din țara de origine”, subliniază Înaltul Comisariat ONU.

Aproximativ 49 la sută dintre persoanele care traversează Mediterana sunt originare din Siria, iar 21 la sută din Afganistan, precizează UNHCR. Numărul persoanelor care au murit sau au fost date dispărute pe mare este de 3,735. Insula Lesbos este mai puțin aglomerată, în prezent, decât de obicei, însă mii de persoane așteaptă în continuare să fie înregistrate pentru a-și putea continua călătoria către Europa, potrivit unui corespondent BBC de la fața locului.

Organizația Internaționala a Migrațiilor (OIM) anunță pe 21 decembrie că numărul total al migranților – care sosesc în Europa atât pe uscat, cât și pe mare – a atins un milion.

Numeroși migranți continuă să vina în Europa, în pofida condițiilor de iarnă. Acest aflux a provocat tensiuni în cadrul Uniunii Europene (UE), unele state ridicând garduri și reimpunând controale la frontiere. UE a convenit săptămâna trecută să suplimenteze personalul Agenției europene pentru protecția frontierelor externe – Frontex – în Grecia, unde sosesc cei mai mulți imigranți care doresc să ajungă în Europa.

Germania afirmă că a primit peste un milion de refugiați și migranți, mai mulți decât orice altă țară europeană, însă este vorba inclusiv despre cetățeni ai unor țări din Balcani, care nu sunt înregistrați ca sosind pe mare.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *