Externe

Criza migranților din Europa: Italia va construi centre pentru migranți în Albania

Italia va construi două centre în Albania pentru a găzdui zeci de mii de imigranți ilegali, a declarat premiera Giorgia Meloni. Ea a anunțat planul în cadrul unei conferințe de presă cu premierul albanez Edi Rama, la Roma.

Dna Meloni a declarat că centrele – care urmează să fie deschise în primăvara anului viitor – vor putea procesa până la 36.000 de persoane pe an.

Planul se va aplica migranților salvați pe mare de către ambarcațiunile italiene, și nu celor care ajung pe coastele italiene.

Migranții vor rămâne în centre în timp ce Italia le va examina cererile de azil, a declarat dna Meloni, adăugând că planul nu se va aplica femeilor însărcinate, copiilor și persoanelor vulnerabile.

Ea a precizat că structurile – care vor fi construite pe cheltuiala Italiei – vor putea găzdui 3.000 de persoane în fiecare lună „pentru perioada necesară pentru a procesa rapid cererile de azil și, dacă este necesar, pentru repatriere”.

Centrele vor fi construite în portul Shengjin și în zona Gjader din nord-vestul Albaniei. Personalul de securitate și ofițerii de poliție vor fi asigurați de Albania.

Dna Meloni a declarat că, deși Albania nu este un stat membru al UE, „se comportă deja ca unul”. Ea a adăugat că, în opinia sa, „Albania este, din toate punctele de vedere, o țară europeană” și și-a declarat sprijinul pentru aderarea Albaniei la UE.

Vorbind în italiană, dl Rama a folosit cuvinte calde pentru a descrie relația țării sale cu Italia, afirmând că cetățenii și instituțiile italiene i-au ajutat pe albanezi în anii 1990, după căderea regimului comunist.

„Această datorie nu poate fi rambursată”, a spus dl Rama. „Dar dacă Italia cheamă, Albania răspunde”.

Dl Rama a adăugat: „Toată lumea poate vedea că aceasta este o situație dificilă pentru Italia. Geografia a devenit un blestem pentru Italia, pentru că dacă ajungi în Italia, ajungi în UE. Dar când vine vorba de gestionarea acestor sosiri ca UE, știm cum merg lucrurile.”

„S-ar putea să nu avem capacitatea de a fi singura soluție, dar avem datoria de a… ajuta Italia”, a adăugat el.

Dl Rama a declarat că el și dna Meloni au discutat despre acordul privind centrul pentru migranți în timp ce premierul italian se afla în vacanță în Albania în timpul verii.

Politicienii din opoziție, atât în Italia, cât și în Albania, au criticat acordul.

Riccardo Magi, liderul partidului liberal italian +Europa (Mai multă Europă), a declarat că planul este „înspăimântător” și că centrele ar fi ca „un fel de Guantanamo italian”.

Scriind pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, dl Magi a spus: „Este, de asemenea, un acord ilegitim: Italia nu poate expedia persoanele salvate pe mare către o țară din afara UE, ca și cum ar fi vorba de colete sau de mărfuri”.

Belind Kellici, din partea Partidului Democrat din Albania, a criticat „lipsa de transparență” din jurul acordului.

„Aceasta este o trădare împotriva Albaniei și este cea mai mare lipsă de loialitate pe care Rama ar putea să o facă față de țara noastră”, a scris dl Kellici pe X.

„Cel mai mare antialbanez de astăzi se numește Edi Rama, care în fiecare an expulzează sute de mii de tineri din țară pentru a-i înlocui cu imigranți ilegali.”

Andrea Costa, președintele asociației de ajutorare a imigranților Baobab Experience, cu sediul la Roma, a declarat pentru BBC că anunțul „a luat pe toată lumea prin surprindere” și a arătat că politicile de imigrație ale guvernului italian „se îndreaptă în direcția greșită”.

Costa a spus că centrele riscă să devină „ca un Lampedusa în interiorul Albaniei”, referindu-se la insula italiană care este unul dintre principalele porturi de sosire pentru persoanele care doresc să ajungă în Europa.

De asemenea, el a făcut referire la încercarea guvernului britanic de a trimite mii de solicitanți de azil în Rwanda, spunând: „Nu știm dacă centrele din Albania vor fi un fel de Guantanamo, Lampedusa, Rwanda – sau un pic din toate trei”.

Doamna Meloni, care conduce partidul de dreapta, naționalist Frații Italiei, este cunoscută pentru opiniile sale anti-imigrație. De când a devenit prim-ministru, ea a anunțat o serie de intervenții pentru a pune capăt imigrației ilegale, inclusiv prin reținerea migranților ilegali.

Cu toate acestea, peste 145.000 de migranți au intrat în Italia în acest an – cu 52.000 mai mulți decât în aceeași perioadă din 2021.

În aprilie, miniștrii italieni au decretat o stare de urgență de șase luni ca răspuns la creșterea numărului de migranți care traversează Mediterana dinspre Africa de Nord.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *