Sănătate

Cu ce puteți înlocui carnea în zilele de POST

 Produsele din soia
 Alimentele pe bază de soia sunt cele mai cunoscute alternative ale cărnii. Există brânză şi lapte din soia, chiftele din soia… Brânza tofu, spre exemplu, oferă 12 g de proteine/100 g produs.
 
Desigur, umblă o mie şi una de zvonuri despre efectele secundare ale acestor produse vegetale, în special despre acţiunea lor asupra producţiei de hormoni. Dar, dacă mănânci soia din când în când, nimic rău nu ţi se poate întâmpla. Alege variantele bio, pentru mai multă siguranţă.
 
Leguminoasele
 Lintea roşie, mazărea, fasolea uscată, bobul, năutul – toate aceste leguminoase îţi vor colora farfuria şi vor da savoare mâncărurilor, furnizându-ţi nutrimenţi de calitate. Circa 10% dintr-o porţie de leguminoase este reprezentată de proteine. Ţine cont însă că sunt greu de digerat şi pot da balonări şi flatulenţă. Nu le consuma în cantităţi mari dacă ai bila leneşă sau dacă suferi de boli ale ficatului şi intestinului.
 
Cerealele
Cerealele și produsele pe bază de cereale – orez, griș, pâine, paste – sunt o sursă prețioasă de proteine. Combină 100 g de orez (din categoria cerealelor) cu 100 g de năut (din categoria leguminoaselor) și vei primi echivalentul proteinelor din 100 g de carne.

Fructele oleaginoase
Ți se par bune doar pentru gustări? Ei bine, află că 100 g de fructe oleaginoase – alune, nuci, migdale, caju – furnizează echivaletul în proteine a 100 g de carne! Adică, circa 17 g proteine (carnea conține 20 g).

Peștele
În zilele când este dezlegare, peștii și fructele de mare reprezintă o alternativă gustoasă la carnea roșie și oferă o cantitate mare de proteine de calitate: 16 g de proteine la 100 g. Și cum peștele este un produs de origine animală, nu e nevoie să-l combini cu alte surse vegetale pentru a obține toți aminoacizii de care e nevoie pentru buna funcționare a organismului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *