Cu ce se va ocupa noua agenţie a lui Hotineanu?
Fostul ministru al SÄnÄtÄÅ£ii, Vladimir Hotineanu, vrea o AgenÅ£ie a dispozitivelor medicale, ce ar asigura inofensivitatea, legalitatea Åi calitatea acestora. AgenÅ£ia, care va fi subordonatÄ Ministerului SÄnÄtÄÅ£ii, va certifica, înregistra, aproba reglementÄri Åi emite avize în vederea importului sau a plasÄrii pe piaÅ£Ä a tuturor dispozitivelor medicale. Toate acestea, dar Åi alte prevederi, sunt menÅ£ionate într-un proiect de lege ai cÄrui autori sunt Vladimir Hotineanu, preÅedintele Comisiei parlamentare pentru protecÅ£ie socialÄ, sÄnÄtate Åi familie, Åi deputatul Petre Åtirbate, ambii din partea PLDM. PânÄ a fi aprobat de Parlament, proiectul de lege a fost supus ieri audierilor publice, la care au participat deputaÅ£i, medici Åi mai multe asociaÅ£ii cu profil medical. DeÅi recunosc cÄ RM are nevoie de un cadru legal bine ajustat în acest sens, mai mulÅ£i participanÅ£i la dezbateri sunt convinÅi cÄ proiectul de lege asigurÄ viitoarei structuri prea multe pârghii, prin care aceasta ar putea instaura monopolul Åi birocraÅ£ia în domeniul dispozitivelor medicale.
Potrivit proiectului de lege, viitoarea agenÅ£ie îÅi rezervÄ dreptul de a autoriza Åi înregistra importul de dispozitive medicale, de a elabora instrucÅ£iuni privind condiÅ£iile de obÅ£inere a avizului, de a emite avize pentru activitÄÅ£ile de fabricare, comercializare Åi import, de a aproba reglementÄrile Åi standardele naÅ£ionale referitoare la dispozitivele medicale Åi de a percepe taxe Åi tarife pentru serviciile prestate. ParticipanÅ£ii la dezbateri s-au arÄtat nedumeriÅ£i de faptul cÄ aceastÄ structurÄ urmeazÄ sÄ fie subordonatÄ Ministerului SÄnÄtÄÅ£ii – ei cred cÄ acest lucru lasÄ loc de mai multe interpretÄri în ceea ce priveÅte corectitudinea deciziilor ce urmeazÄ a fi luate. „În proiectul legii se vorbeÅte despre o comisie a dispozitivelor medicale. Cine va decide componenÅ£a ei? Tot ministerul? DacÄ tot vrem o agenÅ£ie, atunci ea trebuie sÄ fie echidistantÄ, altminteri nu-i vÄd rostul. Aici sunt mai multe lucruri care nu corespund adevÄrului. Categoric nu sunt de acord cu acest proiect de lege”, a spus Gheorghe Brega, deputat PL. În replicÄ, Vladimir Hotineanu a Å£inut sÄ specifice cÄ, „deÅi nu ne place, trebuie sÄ urmÄm cursul de integrare europeanÄ, în care ne-am angajat. Or, UE ne cere expres un proiect concret de înregistrare Åi verificare a dispozitivelor medicale”. Åi deputatul liberal a avut însÄ replicÄ: „Noi nu ne-am angajat sÄ facem legi pentru europeni, cÄci ei cumpÄrÄ, dar Åi produc, în timp ce noi doar procurÄm”. În opinia lui Brega, eventuala lege ar reduce dramatic gama de dispozitive, limitându-ne la ceea ce avem pe piaÅ£a internÄ.
Cei care activeazÄ în domeniu s-au arÄtat interesaÅ£i de modalitatea în care viitoarea agenÅ£ie va putea sÄ indice clar calitatea unui tomograf, spre exemplu, sau a unui alt utilaj performant, dacÄ aceasta nu are în dotare tehnicÄ de mÄsurare Åi de verificare a exactitÄÅ£ii respectivului utilaj. „Åtim foarte bine cÄ pentru asemenea tehnicÄ este nevoie de sume colosale de bani, pe care viitoarea agenÅ£ie nu-i are. Nu-i are nici actualul Inspectorat de Standardizare Åi Metrologie. Mai este necesar de amintit cÄ nici specialiÅti în domeniu nu avem. Åi-atunci, care este rostul acestei agenÅ£ii?”, s-a întrebat Ghenadie Tanurcov, membru al AsociaÅ£iei medicilor privaÅ£i din RM. Atât Tanurcov, cât Åi alÅ£i participanÅ£i la discuÅ£ie sunt de pÄrere cÄ o lege a dispozitivelor medicale nu poate face abstracÅ£ie de alte legi indispensabile pentru certificarea Åi plasarea lor pe piaÅ£Ä. În acest sens, au fost menÅ£ionate Legea achiziÅ£iilor publice, Legea metrologiei Åi Legea consumatorului. În caz contrar, spun ei, ar exista riscul ca agenÅ£ia sÄ decidÄ cine trebuie promovat Åi cine înlÄturat. Coautorul proiectului, Petre Åtirbate, a recunoscut cÄ s-ar putea ca aceastÄ lege sÄ genereze, cumva, birocraÅ£ia, dar cÄ este „nevoie urgentÄ de a face ordine”.
De vreme ce nu au venit cu propuneri de îmbunÄtÄÅ£ire a legii, deputaÅ£ii, dar Åi alÅ£i participanÅ£i la audierea publicÄ de ieri au propus amânarea discuÅ£iilor pentru cel puÅ£in o sÄptÄmânÄ. Solicitat de TIMPUL, directorul general al Institutului NaÅ£ional de Standardizare Åi Metrologie, Vitalie Dragancea, ne-a spus cÄ, deocamdatÄ, preferÄ sÄ nu comenteze proiectul de lege amintit, inclusiv din motivul cÄ nu l-a vÄzut niciodatÄ Åi nici nu a fost invitat la audieri. TotuÅi, el a lÄsat sÄ se înÅ£eleagÄ cÄ este o mÄsurÄ „cel puÅ£in necoaptÄ” de soluÅ£ionare a problemei în cauzÄ.
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!