Cu Gheorghe Budeanu la Masa (ne)Tăcerii

Lansarea a avut loc la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” cu participarea eroilor cărţii sale şi a mai multor cititori. În calitate de moderator s-a produs filologul Vlad Pohilă. El a menţionat că Gheorghe Budeanu este un publicist cunoscut şi apreciat: a participat la înfiinţarea ziarelor „Flux” şi TIMPUL, s-a impus în publicistica de război, a scris inspirat despre mai multe personalităţi ale neamului. Cartea, a spus el, cuprinde 32 de interviuri cu oameni de cultură, dar şi de stat, precum şi trei eseuri – note de călătorie.
În continuare, a luat cuvântul distinsa doamnă Nina Gorincioi-Cadoppi, stabilită cu traiul în Italia, cea care a sprijinit financiar apariţia volumului. Apreciind înalt calitatea scrisului lui Gheorghe Budeanu, ea a declarat că este cea de-a patra carte pe care a sponsorizat-o, dintre care trei la Chişinău şi una în Italia.
Deoarece volumul este prefaţat de primul preşedinte al R. Moldova, era firesc ca la acest botez de carte să participe şi Domnia Sa. „Îmi place cum scrie Gheorghe Budeanu”, a constatat el în discursul său. „Întotdeauna i-am citit cu deosebit interes articolele, eseurile, reportajele, comentariile… Şi iată-l acum în ipostază de autor al unui impresionant volum de interviuri, care şi ele constituie rodul muncii dumisale în diverse „epoci”, de astă dată – cu intervievaţi de calibru”, a menţionat preşedintele Mircea Snegur.
„Gheorghe Budeanu, a precizat directorul TIMPULUI, scriitorul şi publicistul Constantin Tănase, face parte din categoria jurnaliştilor de croială veche, bine documentaţi şi cultivaţi”. El a subliniat faptul că interviul, explorat insistent de Gheorghe Budeanu, este cel mai dificil gen ziaristic.
Şi scriitorul Andrei Srâmbeanu, intervievat în această carte, a spus că Gheorghe Budeanu este un model de ziarist echilibrat. „Este un om al cuvântului foarte bine cântărit, care spune întotdeauna adevărul”, a mai constatat el.
În cadrul manifestării au luat cuvântul mai multe personalităţi, majoritatea dintre ei fiind eroi ai acestui volum: decanul de vârstă al culturii româneşti din Basarabia, maestrul Glebus Sainciuc, actriţa Ninela Caranfil, generalul Tudor Botnaru, scriitorul Mihai Morăraş, eroul războiului de pe Nistru Ştefan Jurja, poetul Vasile Romanciuc care, parafrazând titlul piesei dedicate autorului şi interpretate cu multă măiestrie de neîntrecutul naist Vasile Iovu, i-a adresat protagonistului manifestării următoarea urare: „Mână, Gheorghe, boii bine!.. Că de nu – vin înapoi şi ne mână ei pe noi”. Cu un recital la chitară şi voce a fost prezent compozitorul şi ziaristul Igor Grosu.
Volumul cuprinde interviuri cu Gheorghe Zamfir, Eugen Doga, Ana Blandiana, Isaie Cârmu, Ştefan Petrache, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Ion Costaş, dar şi cu oameni de cultură care între timp au părăsit lumea celor vii – Vasile Vasilache, Gheorghe Vodă, Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Andrei Sârbu, Victor Ciutac, Emil Loteanu – şi cu alte personalităţi cunoscute şi apreciate în întreg spaţiul românesc. Pe această cale, îi adresăm colegului nostru sincere şi calde felicitări. Să ne bucuri în continuare cu noi volume, Gheorghe!