Economie

Cui vom redirecționa 2% din impozitul pe venit

Astfel, datorită „Legii celor 2%” ONG-urile care s-au înregistrat la Ministerul Justiției până la 31 decembrie 2016, potrivit regulamentului ar urma să primească sumele redirecționate în luna septembrie 2017.

Conceptul „Legii 2%” este ca angajații să poată alege de sine stătător unde pot redirecționa două la sută din impozitul pe venit. Astfel, se dorește crearea unei punți de comunicare dintre ONG-uri și culturile religioase pe de o parte și a societății civile pe de altă parte. Este necesar de menționat că aceşti bani reprezintă o parte a bugetului de stat şi nu o donaţie sau vreun alt act de filantropie din partea contribuabililor.
Pentru a ajuta cetățenii în convingerea și practicabilitatea acestei legi, am discutat cu câțiva reprezentanți ai ONG-urilor despre cum vor fi folosiți acești bani și care sunt așteptările managerilor în primul an de implementare.

Unele probleme sociale pot fi susținute

Olga Guzun, PR-ul managerului unei asociații obștești, care oferă terapie pentru copiii autiști, a spus că banii care urmează să ajungă în contul ONG-ului vor fi folosiți pentru reducerea costurilor de terapie pentru copii. „Din păcate, statul nu acoperă serviciile pentru asemenea copii. Mai mult ca atât, la noi nu este acreditată terapia care științific lucrează cu acești copii. Noi nu avem specialiști, de aceea părinții s-au unit într-o organizație ca să obțină unele finanțări din afară, pentru a încerca cumva să rezolve această problemă de sine stătător pentru copiii lor în primul rând. Am reușit să facem un centru care prestează servicii pentru copii cu autism prin terapie, iar în prezent 45 de familii frecventează acest centru”, spune membrul asociației.

Olga Guzun a explicat că în virtutea faptului că această terapie se face unu la unu și este destul de anevoioasă, este și foarte costisitoare, iar părinții achită aceste servicii. „Nu este acel gen de terapie, face se face o perioadă, după care copilul se adaptează. Terapia aceasta este nevoie să fie făcută pe parcursul întregii vieți, mai mult sau mai puțin, depinde deja de realitatea tulburării și de capacitățile copilului, de potențial și de alți factori. Asta înseamnă ani lungi de terapie zilnică. Copilul meu personal face de doi ani de zile, zilnic, depinde cât își permit părinții, dar minimum două ore pe zi. Costul unei ore este de 120 de lei, iar, timp de o lună, părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar circa cinci-șase mii de lei. Este un salariu al unei persoane care la noi puțini îl au”, spune femeia. În cadrul acestei organizații s-au promovat principiile acestei legi și urmează ca părinții să fie informați astfel ca să transmită informația mai departe, potrivit reprezentantului asociației obștești „SOS AUTISM”.

„Ne-am gândit că aceasta ar fi o posibilitate ca societatea, dacă nu statul, să ne ajute să reducem măcar la jumătate din prețul orelor de terapie. Ca să avem o posibilitate să ne finanțăm din altă parte pentru că dintr-o parte finanțatorii internaționali nu acordă bani pentru terapie. Ei acordă bani pentru schimbarea mentalității, pentru diferite acțiuni de advocacy pentru instruiri, dar pentru sericii de terapie, nu acordă finanțare. De aceea ca să putem să ne finanțăm o parte din cheltuielile de întreținere a centrului și să reducem povara financiară a părinților, noi sperăm să ne ajute această finanțare”, a conchis Olga Guzun.

Bani nu se vor folosi pentru întreținerea organizației

Un alt reprezentant al ONG-urilor care mizează pe aceste redirecționări de impozite, care activează în domeniul binefacerii ne asigură că acești bani vor fi folosiți pentru proiectele sociale ale organizației. Salavat Jdanov, coordonator de proiecte și fondator al fundaţiei de Caritate pentru Copii „Clipa Siderală” este de părere că mai multe organizații nonguvernamentale vor avea numai foloase de pe urma acestei legi. „Noi avem diferite proiecte și campanii, printre acestea este „Caravana de Crăciun”, „Festivalul” pentru copiii din școli internate și din familii vulnerabile, „Academia lui Moș Crăciun” care este destinat tuturor copiilor din țară și alte proiecte care contribuie la socializarea şi integrarea participanţilor proiectului în societate prin obţinerea abilităţilor muncitoreşti, pregătirea pentru viaţa independentă, obţinerea unei profesii. Contăm pe banii redirecționați din aceste 2% ca să dezvoltăm mai amplu aceste proiecte. Acești bani nu se vor folosi pentru întreținerea organizației, sau cheltuielile comunale. Noi planificăm să ajutăm cât mai mulți oameni din țară.

„În țară avem foarte multe familii sărace”

Un alt proiect despre care ne-a vorbit interlocutorul nostru a fost „Adresele Bunătății”, care ajută familiile vulnerabile din țară sau copii de la școlile internat. „Acolo unde mama sau tata, sau unul dintre părinți nu lucrează, fie sunt mulți copii în familie, nu au lucrurile necesare pentru existență: încălțăminte, caiete. Părinții depun eforturi mari pentru a le oferi copiilor celor necesare, însă nu întotdeauna reușesc. Aici intervenim noi. În multe cazuri nu le putem oferi bani, din motivul că părinții sunt alcoolici, însă îi ajutăm prin diferite ajutoare cu medicamente, haine, mâncare, lemne”, spune fondatorul organizației.

„În țară avem foarte multe familii sărace, pe care le ajutăm, însă datorită acestor 2% care vor fi redirecționate către organizația noastră să ajutăm mai multă lume”, conchide bărbatul.

În prezent, 413 ONG-uri (asociaţii obşteşti, fundaţii, instituţii private) și 71 culte religioase şi părțile lor componente sunt în drept să beneficieze de 2% din suma impozitului pe venit al persoanelor fizice, în cazul în care vor fi selectați de către contribuabili. Printre acestea am identificat mai multe asociații din domeniul religios, sportiv, social, în drepturile omului, combaterea violenței domestice, asociații ale veteranilor, fundații ale unor oameni de afaceri din țară cât și din alte domenii. Printre acestea se regăsesc și câteva organizații din domeniul educației.

„Profesori pentru profesori”

Rima Bezede, directoarea Centrului Educaţional PRO DIDACTICA spune că a aplicat pentru redirecționarea celor 2 procente pentru că această organizație pe care o conduc să fie mai utilă societății. „Centrul Educațional PRO DIDACTICA de fapt este o organizație care salută, asigură și contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tuturor celor interesați și în mod special al cadrelor didactice și managerial, adică, celor din educație. Având în vedere că societatea civilă, ONG-urile nu au nicio susținere din partea Guvernului, deci existăm, acționăm și facem schimbări grație donatorilor străini”, a declarat Rima Bezede pentru ziarul TIMPUL.

„Considerăm că aceste 2% pe care fiecare contribuabil decide unde să le direcționeze, ar putea să ajute, să asigure un fond pentru dezvoltarea ONG-urilor. În cazul nostru deja ne-am gândit ce o să facem în cazul în care vom acumula un anumit fond. Acesta va fi direcționat pentru dezvoltarea comunității de formatori, or în Republica Moldova avem nu foarte mulți formatori și este nevoie de consolidat această comunitate sistematic. Respectiv vom organiza activități de dezvoltare profesională, o școală de vară pentru formatori. Știți că situația în sistemul de învățământ în educație, mai ales a cadrelor didactice nu este bună în prezent, cunoaștem toate condițiile. Considerăm că suntem ca o oază de lumină”, a comentat directoarea centrului educațional.

20 de containere personalizate

Și unele organizații care desfășoară proiecte în domeniul ecologic, la fel au optat pentru redirecționarea acestor 2% de la contribuabili. „MOLDREC” este o asociaţie non-profit ce activează în Republica Moldova, având ca scop promovarea culturii de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice prin intermediul elaborării unui sistem de gestionare a acestor deşeuri. Astfel, Iulian Gamurari, care este și preşedintele Gărzii de Reciclare mizează pe strângerea de fonduri pentru mai multe containere de gunoi personalizate care urmează să fie amplasate în capitală. „Am lansat un proiect care se numește „Oraș curat cu deșeul reciclat”, pe o platformă de strângere a fondurilor unde deja am colectat câțiva bănuți pentru acest proiect”, spune directorul ONG-ului. Proiectul și-a propus să instaleze 20 de containere în orașul Chișinău pentru colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electronice. „Sperăm să obținem diferența asta de 17 containere. Noi acum vrem să mediatizăm cât mai mult intențiile noastre pentru ca oamenii să se informeze despre intențiile noastre de salvarea a mediului, la care poate contribui fiecare, chiar și prin redirecționarea acestor procente din impozitele pe venit”, a menționat ecologistul.

Ana Revenco, preşedinta organizației „La Strada”, care protejează și promovează drepturilor femeilor, a spus că este îmbucurător faptul că, în sfârşit, cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea de a participa nemijlocit la promovarea unor cauze care îi dor.

„Cu această ocazie, putem, vrem şi trebuie să ne unim în grupuri mai mici sau mai mari de oameni dedicaţi, care răspund nevoilor unei comunităţi. Acum, fiecare persoană poate contribui la o viaţă mai bună pentru copiii exploataţi sexual în scop comercial, a femeilor agresate în familie sau a femeilor care au plecat în străinătate pentru un trai mai bun, dar au ajuns pe mâna traficanţilor de persoane”, a declarat președinta organizației.

Gestul se diferă de o donaţie obişnuită, pentru că el nu costă nimic. Alegând „La Strada” din lista organizaţiilor neguvernamentale, persoana îi spune statului către ce domenii ar trebui să îşi întoarcă privirea, a mai adăugat Ana Revenco.

„Oricât de mică ar fi donaţia, cu aceşti bani organizația vom continua să consiliem psihologic gratuit femeile victime ale violenţei în familie. De mai mulţi ani avem un Telefon de Încredere pentru Femei – 0 8008 8008, la care psihologii oferă femeilor consiliere și suport în regim 24/24 de ore. Vom continua să asistăm juridic gratuit în instanţă, dar nu numai, orice femeie victimă a violenţei în familie. Pentru aceasta avem avocaţi specializaţi, care acţionează mereu în interesul superior al femeii. Vom continua să consiliem gratuit persoanele care intenţionează să emigreze, dar vor să minimizeze riscul de a ajunge victime ale traficului. Avem o Linie Fierbinte Anti-trafic – 0 800 77777, care a înregistrat până la această oră aproape 100 000 de apeluri. Vom continua să asistăm psihologic şi juridic copiii exploataţi sexual în trafic, pornografie. Vom continua să informăm copiii şi adolescenţii despre migrație securizată, relații armonioase în familie și navigare sigură online. Până acum, am fost cu seminare de instruire în fiecare a doua şcoală din Republica Moldova. Totodată, un consultant răspunde în permanenţă la întrebările venite din partea copiilor pe primul portal informațional din Moldova care promovează un Internet sigur pentru copii www.siguronline.md.

Printr-o donaţie, cetăţeanul oferă libertate de acţiune, pe care îl asigurăm că o vom trata cu maximă responsabilitate, potrivit Anei Revenco.

Experiența celor 2% în România

Radu Soviani, expert economic din România, ne-a relatat care este experiența României referitor la această lege care este implementată de mai mulți ani. Expertul este de părere că redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către ONG-uri se adresează acelor persoane care consideră că pot face investiții mai eficiente decât poate face statul însuși.

„În Romania, schema nu a fost foarte larg îmbrățișată. Spre exemplu, la nivelul anului 2015 (pentru care avem date), aproximativ o treime dintre contribuabili au direcționat aceste 2% (1,8 milioane plătitori de impozit din circa 6,1 milioane), care au redirecționat către aproximativ 30 mii de ONG-uri o sumă de circa 32 de milioane de Euro”, a precizat Radu Soviani.

De la introducerea acestei facilități, pragul de 30 la sută dintre contribuabilii care au și aplicat schema, nu a fost depășit, potrivit lui Soviani.

Sfat al expertului

„Ca sfat personal, din experiența proprie, atunci când alegi ONG-ul către care direcționezi, verifică-l cu atenție. A existat tentația în Romania unor sugestii puternice către anumite ONG-uri, care nu au dovedit că folosesc realmente eficient această alegere a donatorilor. Spre exemplu, șefi de instituții mari care sugerau angajaților să doneze la un anumit ONG sau chiar o situație în urmă cu câțiva ani când, pe site-ul Ministerului Finanțelor din România, formularul care trebuia descărcat pentru a fi completat cu datele de identificare ale ONG-ului avea deja înscris pe el datele unui anumit ONG)”, ne-a spus expertul

În concluzie, Radu Soviani a spus că o schemă financiară bună prin care, spre deosebire de abordarea tradițională a statului (banii se varsă ,,la găleată” – buget și sunt alocați de decidenți politici), permite contribuabililor alocarea exact acolo unde doresc ei aceste sume.

Pentru a desemna 2% din suma impozitului său pe venitul calculat și achitat la buget pentru anul 2016, persoana fizică urmează să completeze declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Formular CET 15 pe care îl puteți găsi la Fisc sau pe adresa electronică: servicii.fisc.md/formulare.aspx).

Ulterior, este nevoie să prezentați organului fiscal (fie pe suport de hârtie, fie în format electronic) Declaraţia (Formular CET 15) nu mai târziu de 30 aprilie 2017. Este neapărat să achitați obligațiile privind impozitul pe venit în termen (30 aprilie), în cazul în care există obligația spre plată.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *