Economie

Cultivatorii de sfeclă de zahăr ar putea să dea în judecată „Moldasig”-ul

Potrivit lui Constantin Rotaru, consilierul ministrului, achitarea plăţilor urmează a fi efectuată la 47 de cultivatori de sfeclă, care şi-au asigurat plantaţiile împotriva secetei. Compania, însă, conform argumentelor expuse de către agenţii economici prezenţi la întrunire, tergiversează neîntemeiat transferul de mijloace financiare către agricultori, invocând diverse motive neîntemeiate.

Poziţia ministerului de resort a fost expusă de către vice-ministrul Viorel Guţu, care a precizat că „Moldasig” nu are nici un temei pentru reţinerea plăţilor şi ar trebui să-şi onoreze obligaţiunile contractuale în regim de urgenţă.

La rândul său, Petru Maleru, director general al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, a informat asistenţa că întreaga sumă de 11 mln de lei, rezervată achitărilor pentru riscurile de producţie în agricultură în anul 2011, a fost transferată pe contul bancar al companiei nominalizate.
Vladimir Ştirbu, şef de departament la Comisia Naţională a Pieţei Financiare a adus la cunoştinţa celor prezenţi că dispune de o informaţie conform căreia „Moldasigul” va începe de săptămâna viitoare plata pentru despăgubiri.

Contactat de TIMPUL, Nicolae Moraru, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă, ne-a spus că, de-a lungul anului trecut, au fost convocate câteva şedinţe la această temă, ultima având loc în decembrie. „Moldasig”-ul trebuia să ne plătească 47 mln. lei, însă suma, încă neachitată, a fost diminuată mai mult de două ori. Cei de la companie aşteptau o confirmare de la Comisia Naţională pentru Piaţa Funciară, care, în sfârşit, a confirmat necesitatea achitării de către „Moldasig” a despăgubirilor”, a comentat Nicolae Moraru.

În anul trecut, au fost afectate 47 de gospodării care cultivă sfeclă de zahăr. Acestea sunt din raioanele Făleşti, Sângerei, Drochia şi Floreşti. Din cauza secetei, pagubele au fost enorme. În loc de 40 de tone de sfeclă de zahăr la hectar, cultivatorii au obţinut în medie câte 17 tone. „Dacă nu ne vor achita banii, ne vom apăra drepturile în judecată”, a mai declarat Nicolae Moraru. Conform legii, cultivatorii de sfeclă de zahăr plătesc asigurarea producţiei în proporţie de 40 la sută, iar restul, 60% – sunt acoperit de către stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *