CULTURĂ: La Chișinău are loc Simpozionul al XIV-lea Internațional de NUMISMATICĂ
Ediţia din acest an este dedicată aniversării a XX-a a leului moldovenesc. Evenimentul are loc în perioada de 26-28 septembrie şi este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pîrvan” al Academiei Române şi cu Societatea de Numismatică din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.
La acest for ştiinţific participă cercetători numismatici din Belarus, Germania, România, Rusia, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova. În cadrul evenimentului sînt prezentate comunicări din domeniul numismaticii antice, medievale, moderne şi contemporane, al heraldicii, dar şi din alte ştiinţe auxiliare ale istoriei, care reprezintă rodul acestor cercetări.
Solicitată de MOLDPRES, Ana Boldureanu, şefa secţiei de istorie medievală şi numismatică a Muzeului Naţional de Istorie al Moldovei, a menţionat că au fost discutate aici mai multe probleme legate de istoria numismaticii Hoardei de Aur, inclusiv a monedelor Hoardei descoperite pe teritoriul Republicii Moldova.
„Mihai Dima, reprezentant al Băncii Naţionale a României, a făcut un bilanţ al monedei romane descoperite pe teritoriul ţării noastre, iar Eugen Nicolae, director adjunct al Institutului de Arheologie „Vasile Pîrvan” al Academiei Române, a prezentat noi tipuri de monede de la Cetatea Albă”, a precizat ea.
La rîndul său, dr. hab. Mariana Şlapac, membru-corespondent al AŞM, preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Heraldică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, a relevat că este un simpozion care întruneşte specialişti ce studiază un domeniu extrem de important – numismatica. „Ei ne aduc noi cunoştinţe despre bani”, a afirmat ea.
„Simpozionul este cel mai bun prilej pentru a ne întîlni aici specialişti din Bucureşti şi Chişinău şi nu numai, pentru a stabili relaţii de prietenie şi colaborare. S-a lărgit cercul de colaborări şi schimb de informaţii şi am venit cu monede moldoveneşti din cele mai vechi timpuri”, a declarat pentru MOLDPRES Eugen Nicolae, director adjunct pentru ştiinţă al Institutului de Arheologie „Vasile Pîrvan” al Academiei Române.
„Ştiinţa n-are hotare. Eu am venit cu monede romane, iar colega mea din Odesa, Tatiana Kokarjuţkaia – cu ducate de aur false din sec. XVII. Toate au trezit interesul cercetătorilor şi prietenilor noştri din diferite ţări”, a remarcat, la rîndul său, Vitali Sidorovici, lector la Universitatea din Minsk, Belarus.
Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!