Cum a reușit mica Estonie să devină un lider în tehnologia IT
Doua decade mai tarziu, este o tara a tehnologiei. Estonienii au dezvoltat codul din spatele Skype, Hotmail si Kazaa (una dintre primele retele de file sharing). In 2007 a devenit prima tara ce a permis votul online in cadrul alegerilor generale.
Este una dintre tarile cu cele mai rapide conexiuni la Internet si detine recordul la start-up-uri pe cap de locuitor, arata o analiza The Economist.
Populatia de 1,3 milioane de oameni plateste pentru locurile de parcare cu telefoanele mobile si fisele de santate sunt stocate in cloud. A completa documentele fiscale dureaza circa cinci minute, tot online. Cum a reusit cel mai mic stat Baltic sa dezvolte o astfel de cultura tehnologica?
Fundatia a fost pusa in 1992, cand Mart Laar, primul ministru al tarii la acea vreme, a reimprospatat o economie muribunda. In mai putin de doi ani, tanarul guvern de la acea vreme (tanar la propriu – media de varsta era de 35 de ani) a oferit Estoniei taxe fixe, comert liber, privatizari.
Noile business-uri puteau fi inregistrate usor si fara intarzieri – lucru care nu a fost implementat in Romania nici dupa 24 de ani de la revolutie -, ajutand tinerii antreprenori.
Atunci cand Finlanda a decis sa faca upgrade la telefonia digitala, a oferit tehnologia analoga Estoniei, gratuit.
Estonia a refuzat insa propunerea si a construit un sistem digital propriu. Similar, tara a ajuns de la a nu avea drept de proprietate scris asupra pamanturilor, la a crea unul fara birocratie.
Un proiect national instaurat in 1998 a schimbat fata invatamantului din Estonia – guvernul a decis ca fiecare scoala sa fie echipata cu computere in clase, conectate la Internet. In 2000, tot guvernul a decis ca accesul la Internet sa fie un drept fundamental al omului.
Sursa: Wall-Street.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!