Cum arată pacea la granița moldo-ucraineană
În prezent, la graniță este liniște, însă de la începutul lunii septembrie fluxul de oameni s-a micșorat considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut. În ziua pe care am petrecut-o alături de polițiștii de frontieră am aflat cât de importantă este această meserie, am văzut cum se patrulează frontiera de stat, am testat personal vehiculele recent primite de la americani, am urmărit cum un câine dresat identifică drogurile și am făcut cunoștință cu dispozitivele speciale pe care le folosesc angajații în timpul zilei, dar și cele din timpul nopții.
Am ajuns la punctul de trecere de la Basarabeasca în zorii zilei. Chiar dacă era dimineața, polițiștii de frontieră erau la posturile de muncă, întâmpinau oamenii, le verificau actele și le urau drum bun. Acest punct de trecere se întinde pe câteva zeci de metri pătrați. Pe teritoriu găsim o clădire unde lucrează inspectorii de frontieră împreună cu angajații serviciului vamal și unde specialiștii verifică documentele sau rețin persoanele suspecte.
Punctul de Control Basarabeasca
Potrivit Danielei Mânzatu, șefa serviciului de presă a Poliției de Frontieră, înainte de a intra în tură, toți angajații trebuie să treacă expertiza psihologică și un test care să confirme că nu sunt în stare de ebrietate.
Din cauza conflictului ucrainean, inspectorii poartă pistoale
În orele petrecute la frontiera moldo-ucraineană, am aflat că toți angajații, inclusiv cei de la punctul de trecere Basarabeasca, sunt echipați cu instrumente care le permite să se protejeze de persoanele agresive. Unul din instrumente este aparatul cu electroșoc. Victor Bulat, inspectorul superior de la punctul de trecere Basarabeasca, spune că de când activează în această funcție nu a fost nevoie să folosească acest dispozitiv, dar faptul că îl deține îi conferă o stare de siguranță.
Un alt lucru curios este faptul că de când a început războiul în Ucraina, inspectorii de frontieră poartă după sine câte o armă. „Avem arma de câteva luni și în caz de necesitate o putem folosi. Până acum n-am avut nevoie de ea și sperăm să n-o folosim”, subliniază inspectorul superior. El mai spune că până nu demult unicul instrument de protecție era bastonul de cauciuc, care îl au prins la brâu toți inspectorii. Pe lângă acesta, ei mai au câte o stație radio care le permite să comunice între ei. Angajații care patrulează frontiera dispun și de un pager (dispozitiv de comunicare).
Pagerul pe care îl folosesc polițiștii de patrulare
Cei care efectuează patrularea pe ATV (n. red.: – vehicul mic, pe patru roți), în mod obligatoriu, trebuie să poarte și cască.
Patrularea frontierei moldo-ucrainene cu ATV-ul
A scăzut numărul oamenilor care trec frontiera moldo-ucraineană
În prezent, la punctul de trecere de la Basarabeasca lucrează doar doi inspectori. Victor Bulat spune că fluxul era mai mare în perioada de vară, când oamenii mergeau în vacanță sau la rude. Atunci munceau câte patru persoane.
La Punctul de Trecere Basarabeasca, zilnic traversează frontiera oameni pe biciclete
Cât timp am stat la punctul de trecere din Basarabeasca, frontiera moldo-ucraineană a fost traversată de oameni cu diferite tipuri de transport – fie cu automobile de lux sau căruță cu cai, fie pe bicicletă, ba chiar pe jos. Oleg Niculisian, șeful Sectorului al Poliției de Frontieră din Basarabeasca, a declarat că sunt oameni care trec zilnic dintr-o parte în alta a frontierei, pentru că muncesc sau au rude acolo.
Punctul de Control Basarabeasca
Conform Regulamentului Poliției de Frontieră, toți cei care tranzitează zona trebuie să prezinte un act de identitate – pentru cei care au viza de reședință în apropiere de graniță poate fi destul și buletinul, iar pentru străini și cei care trăiesc la o distanță mai mare de graniță este obligatoriu să prezinte pașaportul străin.
Victor Bulat verifică documentele în regim online
Datele arată că de la începutul acestui an, puțin peste cinci milioane de oameni au traversat frontiera moldo-ucraineană, ceea ce reprezintă cu 25% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat un flux de aproape șapte milioane de persoane.
Frontiera o păzesc nu doar bărbații, dar și femeile
La punctul de trecere din Basarabeasca nu sunt angajați doar bărbați, dar și femei. Una dintre acestea este Elena Golubei. Tânăra povestește că a ales această muncă pentru că trăiește în apropiere, dar și pentru că i se potrivește. „Am făcut cursuri de instruire timp de jumătate de an la Ungheni și ulterior am venit să muncesc aici. La acest serviciu nu ai cum să te plictisești, deoarece comunici cu oamenii în permanență”, spune încrezătoare inspectoarea de frontieră.
Elena Golubei, inspector la Punctul de Control Basarabeasca
Întrebată dacă această muncă nu este dificilă pentru o femeie, Elena ne-a asigurat că dacă îți place meseria pe care o faci, atunci nu are cum să-ți pară dificilă, mai ales că au instrumente moderne care le ușurează munca.
Elena Golubei controlează documentele oamenilor care trec frontiera moldo-ucraineană pe la punctul de trecere Basarabeasca
Tehnică modernă: binocluri americane, care identifică tot ce emană căldură
Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, în ultimii ani, toate sectoarele de frontieră din țară au fost asigurate cu utilaj modern, inclusiv sectorul din Basarabeasca. Angajații de aici au prezentat un set de instrumente care ușurează munca inspectorilor. Oleg Niculisian spune că sectorul, pe care îl conduce, are în dotare dispozitive pentru patrulare pe timp de noapte. Printre acestea se numără trei tipuri de binocluri americane, care identifică tot ce emană căldură. Potrivit lui Niculisian, cel mai eficient dintre ele este binoclul „Fantom”, care are capacitatea de a face poze, dar și de a înregistra video, iar prețul acestuia este în jur de 50 de mii de euro.
Binocluri de tip american, cel de culoare deschisă se numește „Fantom” și costă circa 50 mii de euro
La punctul de trecere, angajații au dispozitive care ajută identificarea contrabandei. Inspectorul superior Victor Bulat spune că cel mai des folosite sunt endoscopul și oglinda specială. Acestea ajută la identificarea substanțelor sau mărfurilor transportate ilegal. „Endoscopul ne ajută să vedem ce este ascuns în locurile neaccesibile nouă. Acesta are o cameră de supraveghere la capăt și noi putem vedea totul. Oglinda specială ne permite să identificăm dacă oamenii ascund ceva sub unitățile de transport”, subliniază Bulat. El a mai ținut să menționeze că aceste dispozitive au fost procurate din fonduri americane.
Oleg Niculisian arată cum este folosită oglinda specială
Pe lângă dispozitivele moderne, angajații Poliției de Frontieră, de mai bine de un an, se deplasează cu ajutorul unor unități de transport noi. Sectorul din Basarabeasca dispune de două automobile de tip Dacia Duster, iar pentru patrulare în locuri greu accesibile mașinilor obișnuite, angajații au la dispoziție trei ATV-uri. Potrivit muncitorilor de aici, anii trecuți ei se deplasau cu niște mașini de tip sovietic, fapt care le îngreuna munca.
Unitățile de transport vechi
Unitățile de transport noi, cumpărate din fonduri americane
Pentru toate autovehiculele noi, pe teritoriul sectorului a fost montată o încăpere modernă care le protejează de temperaturile ridicate, ploi sau frigul din timpul iernii. Angajații susțin că aceasta poate fi demontată oricând și mutată în alt loc, dacă va fi nevoie. Și banii pentru garaj au fost alocați din partea partenerilor de peste ocean.
„Angajații” patrupezi sau în ce constă munca câinilor special dresați
Pe lângă cei circa 60 de angajați ai sectorului de Poliție de Frontieră din Basarabeasca, activează și cățelușa Brixi. Este calmă, înțelegătoare și deșteaptă. Brixi este de rasă ciobănesc german și se specializează pe identificarea substanțelor explozive și a celor narcotice. Are 5 ani și patru dintre ei este dresată de chinologul inspector Serghei Federenco. Bărbatul povestește că a mers la cursuri speciale unde a învățat cum se dresează asemenea câini și recunoaște că și-a ales această meserie, pentru că adora câinii de mic. „Brixi a învățat foarte repede să-și facă meseria. Dresajul are loc cu ajutorul unei mingi. Brixi nu știe că trebuie să caute droguri, ea crede că trebuie să găsească mingea. Pentru ea, totul este o joacă”, susține Fedorenco.
Chinologul inspector Serghei Federenco împreună cu Brixi
Şi ca să ne convingem cât de pregătită este Brixi pentru această meserie, Serghei s-a oferit să ne prezinte o situație reală. Bărbatul a ascuns într-o mașină o substanță care imită mirosul de droguri. În doar câteva clipe, Brixi a găsit substanța și parcă a încremenit, semn că misiunea este completă. Potrivit chinologului, câinii pot face această meserie până la șapte ani, deoarece după aceea simțurile lor scad.
De 3-4 ori pe săptămână, polițiștii de la frontiera moldo-ucraineană efectuează, împreună cu colegii ucraineni, patrulare comună. Salariul minim al unui polițist de frontieră este de 3500 de lei.
Polițiștii de frontieră prezintă cum trebuie folosit binoclul
În acest an, angajații Poliției de Frontieră de la granița moldo-ucraineană au înregistrat următoarele activități ilegale:
– Tentative de trecere frauduloasă a hotarului sau treceri ilegale – 256 persoane;
– Încălcarea regimului de frontieră sau a regimului în punctele de trecere – 428 persoane;
– Încălcarea termenului legal de ședere pe teritoriul RM de către cetățeni străini – 762 persoane;
– Trecere ilegală peste frontiera de stat a bunurilor materiale – 73 de cazuri;
– Fraudă documentară – 70 de cazuri.
În luna iulie 2012, Serviciul Grăniceri a fost reorganizat în Poliţia de Frontieră şi transmis în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al RM. Pe lângă atribuţiile Serviciului Grăniceri, noua instituţie activează și în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, urmăririi penale, expertiza actelor de călătorie. Din august 2012, funcţia de șef al Departamentului Poliţiei de Frontieră este deținută de Dorin Purice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!