Actualitate

Cum încolțești grâul de Sfântul Andrei

În ziua de Sf. Andrei, supranumit şi ocrotitorul României, tradiţia spune că membrii familiei trebuie să pună grâu la încolţit, în vase separate. De Anul Nou se fac previziunile: se spune că cel al cărui grâu a încolţit şi s-a dezvoltat cel mai bine va avea cel mai mult noroc în anul următor.

Cum încolţeşti grâul de Sf. Andrei?

Cea mai cunoscută tradiţie de Sf. Andrei este, probabil, punerea grâului la încolţit. Pe 30 Noiembrie, în ziua de Sf. Andrei, supranumit şi ocrotitorul României, tradiţia spune că membrii familiei trebuie să pună grâu la încolţit, în vase separate. De Anul Nou se fac previziunile: se spune că cel al cărui grâu a încolţit şi s-a dezvoltat cel mai bine va avea cel mai mult noroc în anul următor.

Cum pui grâul la încolţit?

Pentru a încolţi, grâul are nevoie de un mediu umed, de lumina şi căldură. Poţi pune grâul la încolţit în pământ sau într-un vas special cu vată umezită.

În ghiveci, grâul poate fi pus într-un strat subţire de pământ de flori. Locul ideal pentru încolţirea grâului este pervazul, unde seminţele vor beneficia de cât mai multă lumina naturală, dar şi o temperatura potrivită (când lângă pervaz este instalat un calorifer).

Cel mai bine este să pui seminţele de grâu într-un borcan de sticlă transparenţă, pentru că, pe lângă faptul că va menţine o temperatura potrivită pentru grâu, îl va feri şi de curenţii de aer. Pune seminţele de grâu într-un borcan şi toarnă apă peste ele. Atenţie, nivelul apei nu trebuie să fie prea ridicat, altfel seminţele se vor îneca. Toarnă uşor apă pentru a te asigura că nivelul apei nu depăşeşte înălţimea seminţelor, lipsindu-le astfel de oxigenul necesar pentru germinare.

Sfat: pune grâul la încolţit într-un vas frumos că să îl poţi folosi că decor pe masă de Anul Nou!

Beneficiile grâului încolţit

Grâul încolţit conţine cantităţi importante de enzime şi fitohormoni, alături de un conţinut bogat de minerale şi vitamine. Vitaminele găsite în germeni de grâu includ: A, B, D, E, K şi PP.

Grâul încolţit este folosit că remediu natural pentru orice boală a sângelui, fiind indicat mai ales în tratamentul naturist al anemiei. Germenii de grâu au şi un efect puternic de detoxifiere a ficatului şi stimulează glanda tiroidă. Clorofilă din grâul încolţit are un puternic efect antioxidant.

Sucul de grâu încolţit Sucul de grâu încolţit este un remediu natural, uşor de obţinut din plante crescute aproximativ 10-15 cm. Este recomandată consumarea lui imediat după presare.

Pentru a obţine toate beneficiile nutriţionale ale sucului de grâu este recomandată folosirea unui storcător cu ax melcat. Grâul încolţit stors cu ajutorul unui mixer sau a unei maşini de tocat îşi pierde o parte din calităţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *