Cum ne pregătim organismul să înfrunte vremea rece
Din acest motiv alimentaţia are un rol extrem de important în viaţă de zi cu zi, iar pe lângă alimentele pe care le consumăm zilnic este foarte important să ne îmbogăţim alimentaţia cu fructe şi legume care să conţină vitamina C, minerale, proteine şi lipide. Când ne gândim la mâncare este foarte important să introducem în dietă noastră ouă, lactate sau portocale, mai ales că ne aflăm în plin sezon de citrice. Să nu uităm de peste care este o importantă sursă de proteine şi acizi graşi omega 3.
„În sezonul de toamna alimentaţia este uşor hipercalorica faţă de vara, datorită faptului că organismul trebuie să se adapteze prin acest mecanism de termoreglare la frigul care începe. Acum putem creşte puţin raţia de proteine şi chiar de lipide. Proteinele se găsesc în carne, brânză, mezeluri, ouă, lactate, iar dintre lipide aş menţiona puţin unt, margarină din acea tartinabila care are şi vitamine sau adausuri de omega 3. Consumul de legume şi fructe este foarte important. Dacă nu mai sunt proaspete sunt de preferat cele congelate„, spune medicul nutriţionist Gabriela Negrisanu.
Dintre fructele proaspete care sunt recomandate putem menţiona citricele cum ar fi grapefruit, portocale, mandarine şi lămâi care au un conţinut bogat în vitamina C. Acesta conferă un factor de protecţie şi de creştere a imunităţii. Este bine să luăm uneori şi adaos de suplimente nutritive care să conţină vitamina C şi care să ne stimuleze imunitatea.
Nu e de recomandat compotul
Pe lângă alimentele bogate în vitamina C specialiştii spun că din meniul dumneavoastră nu trebuie să lipsească suplimentele de echinaceea. Această sporeşte numărul celulelor imune din organism. Medicul Negrisanu spune că nu e de recomandat să folosim fructele în compoturi, pentru că prin fierbere acestea îşi pierd din caracteristicile care întăresc sistemul imunitar.
Reguli de alimentaţie pentru întărirea sistemului imunitar
* Citricele se consumă doar după 70-80 de minute după ce aţi servit micul-dejun. Acidul citric, că şi unele vitamine conţinute, mai ales de lămâie şi grepfrut, se absorb ideal după masă de dimineaţă, în jurul orelor 9:30-10:45.
* Alimentele şi băuturile cu gust acru trebuie evitate înainte de orele 11:20-13:00 de femei şi 12:20-14:00, de bărbaţi. Gustul acru împiedică absorbţia unor acizi organici de importantă vitală pentru sănătatea ficatului.
* Mâncarea fierbinte, înghiţită cu repeziciune, declanşează o puternică reacţie de încetinire a absorbţiei de calciu şi de aceea acest mod de hrănire trebuie avitat.
*Alimentele oţetite (murăturile) nu trebuie servite după orele 22:30. Acidul acetic (din oţet) blochează la 64% dintre femei bună absorbţie a vitaminei D şi, implicit, dereglează calcemia.
* Pentru o bună protecţie anti-stres, este recomandat somnul cu faţă în sus, după înghiţirea unei linguri de zahăr (în cazul în care nu aveţi probleme cu glicemia!)
* Bună absorbţie a tuturor mineralelor, vitaminelor este direct dependenţă de planificarea meselor la ore exacte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!